Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тревога у Вашингтон: Саудитска Арабия се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество

Валентин Вацев: Скоро САЩ ще поискат цялостна мобилизация срещу Русия. Въпросът за български войници в Украйна е много актуален

Държавите, членуващи в ШОС, планират да проведат съвместно "антитерористично учение" през август в руския регион Челябинск

Правителството на Саудитска Арабия одобри решение за присъединяване на страната към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), в момент, в който Рияд гради дългосрочно партньорство с Китай въпреки опасенията на САЩ, свързани със сигурността, предаде Ройтерс.

Саудитската агенция по печата съобщава, че саудитската монархия е одобрила меморандум, според който страната вече заема статут на партньор за диалог в ШОС.

ШОС е международен политически съюз и съюз в областта на сигурността, обхващащ голяма част от Евразия, включително и Китай, Индия и Русия. Организацията е създадена през 2001 г. от Русия, Китай и бившите съветски републики в Централна Азия. Съюзът започна да се разширява и към него се присъединиха Индия и Пакистан за по-голям противовес срещу западното влияние в региона. Миналата година Иран също подписа документ за пълноправно членство в ШОС.

Според източници присъединяването на Саудитска Арабия към ШОС е обсъждано по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в страната през декември. Статутът на партньор в диалога е първата стъпка към придобиването на пълноправно членство в средносрочен план. Тази първа стъпка бе обявена, след като неотдавна "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) подписа споразумение за изграждането на съвместно предприятие в Североизточен Китай и придоби дял в частен нефтохимически завод.

Нарастващите двустранни връзки между Рияд и Пекин предизвикват тревога у Вашингтон относно международната сигурност. Рияд е дългогодишен партньор на Вашингтон. Според Вашингтон опитите на Пекин да упражнява влияние по света няма да променят политиката на САЩ спрямо Близкия изток.

Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив вече изразиха загриженост от това, което те възприемат като оттегляне от региона на САЩ, смятан от тях за основен гарант за сигурността, и сега се стремят да разнообразят партньорите си. Въпреки това Вашингтон заяви, че ще продължи да изпълнява активната роля на партньор в региона.

Държавите, членуващи в ШОС, планират да проведат съвместно "антитерористично учение" през август в руския регион Челябинск, съобщава БТА.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Саудитска Арабия се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!