Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Протестът в Париж прерасна в насилие (ВИДЕО)

Снимка: ABC

Протестът срещу пенсионната реформа на Макрон в Париж прерасна в насилие, след като групи маскирани демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията за борба с безредиците. Властите съобщиха, че близо 100 000 души са излезли на протест във френската столица във вторник.

Общественият гняв заради правителствения план за пенсионна реформа предизвика вълна от протести в цялата страна, които накараха над един милион души да излязат на улицата през последните дни.

Шествието започна мирно, но когато тълпата наближи дестинацията си Плас дьо ла Нейшън в центъра на града, активисти, облечени в черно, подпалиха витрина, което накара полицията да атакува тълпата с палки. Демонстрантите бяха отблъснати и с водни оръдия и сълзотворен газ.

Видеокадри показаха редици от офицери, които сипят удари върху най-предните редици демонстранти, някои от които отговориха с хвърляне на камъни.

Преди митинга вътрешният министър Джералд Дарманен разположи 13 000 допълнителни полицаи в цяла Франция, 5 000 от които в Париж. Обявявайки мобилизацията в понеделник вечерта, Дарманин заяви, че такава сила е необходима, тъй като „повече от 1000 радикални активисти“ се готвят да подбудят насилие на протестите.

Франция е обхваната от постоянни протести и бунтове, откакто президентът Еманюел Макрон заобиколи парламента по-рано този месец, за да приеме законопроект за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Повече от един милион демонстранти излязоха по улиците на цяла Франция миналия четвъртък, а повече от 450 бяха арестувани в Париж след сблъсък с полицията.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Протестът в Париж прерасна в насилие (ВИДЕО) - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!