Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ситуацията във Франция и Израел прилича на гражданска война

Йордан Халачев

Европа е разтърсена от вълна от стачки и протести поради високите цени на енергията, покачването на разходите за живот, а във Франция-увеличаването на възрастта за пенсиониране,пише Ройтерс.

Ситуацията във Франция и Израел прилича на гражданска война.

May be an image of 5 people, people standing, outdoors and crowd
May be an image of 5 people, people standing, fire and outdoors May be an image of 7 people, people standing, people walking, fire and outdoors

ГЕРМАНИЯ:Летищата и автобусните и жп гари в цяла Германия бяха блокирани в понеделник, причинявайки смущения за милиони в началото на работната седмица по време на едно от най-големите прекъсвания от десетилетия, тъй като най-голямата икономика в Европа се клати от инфлацията.

Франция-Макрон каза, че ще продължи напред с реформите във Франция, избягвайки призив за спиране на новия пенсионен закон, на фона на някои от най-лошите улични прояви в страната от години.

БРИТАНИЯ:

* Британското правителство е ангажирано със спорове за заплатите в няколко сектора, тъй като работниците изискват по-високи заплати, за да бъдат в крак с растящата инфлация, като редовно се провеждат стачки в училищата, в железниците и в болниците.

* Служителите по сигурността на лондонското летище Хийтроу са гласували за 10-дневна стачка, съобщи профсъюзът Unite. Ще участват над 1400 служители.

* Повече от 3000 британски държавни служители в четири правителствени отдела ще стачкуват от 11 април в спор за заплати, пенсии и сигурност на работните места, съобщи синдикатът на обществените и търговски услуги (PCS).

Израел:Спонтанният протест, който започна в неделя вечерта в Тел Авив след обявяването на оставката на министъра на отбраната на страната Йоав Галант, вече събра 58 хиляди души.

Според Day.Az такива оценки направи държавният телевизионен канал Kan 11, който предава на живо от мястото на инцидента.

Едновременно с това в Йерусалим протестиращитенападнаха резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху, според вестник Yedioth Ahronoth. Демонстрантите успяха да пробият една от полицейските заграждения и се приближиха до къщата на премиера на разстояние 20 м. Полицията започна да използва водни оръдия, за да разпръсне тълпата.

В неделя Нетаняху обяви решението си да уволни Галант. Това стана, след като в събота Галант отправи специално обръщение към съгражданите, в което се обяви за спиране на обсъждането в парламента на съдебната реформа, което предизвика протести на опозицията.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!