Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Заради масовите протести Нетаняху отлага съдебната реформа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви отлагане на спорната съдебна реформа след месеци на масови демонстрации в цялата страна.

В изявление в понеделник вечерта Нетаняху заяви, че е наредил отлагане на спорното законодателство до след почивката на Кнесета, за да „даде реална възможност за истински диалог“.

Той осъди „малцинство от екстремисти, които са готови да разкъсат страната ни на парчета, което ни доведе до гражданска война и призова за отказ от военна служба“, което той нарече „ужасно престъпление“.

По-рано местните медии съобщиха, че израелският премиер е провел дълги дискусии по въпроса през нощта със своите политически съюзници. Реформата е ключово искане на министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир. Неговата партия „Оцма Йехудит“ има само шест места в Кнесета, но ако напусне управляващата коалиция, Нетаняху ще загуби мнозинството си и ще трябва да свика нови избори.

Съобщението идва, след като Нетаняху уволни своя министър на отбраната Йоав Галант, който оспори реформата, твърдейки, че тя заплашва националната сигурност. Този ход предизвика вълна от нови протести, като стотици хиляди израелци излязоха по улиците в цялата страна.

Тъй като протестите се засилиха, което доведе до сблъсъци с полицията, израелският президент Исак Херцог призова управляващата коалиция „незабавно да спре закона“, като подчерта, че безредиците заплашват сигурността, икономиката и обществото.

Най-големият профсъюз в Израел „Хистадрут“ призова за обща стачка. Тя затвори международното летище „Бен Гурион“ в Тел Авив, голяма част от израелското здравеопазване и дори посолства и консулства по целия свят.

Реформата имаше за цел да ограничи правомощията на Върховния съд да се произнася срещу законодателната и изпълнителната власт, като същевременно предостави на управляващата коалиция мнозинство в комисията, която назначава съдии. Предложението срещна ожесточена опозиция, като опонентите определиха реформата като атака срещу демокрацията.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Заради масовите протести Нетаняху отлага съдебната реформа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!