Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов световен ред? Страните от БРИКС предлагат алтернатива на Запада

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (БРИКС) е алианс от държави-представители на глобалния юг, редоставяйки алтернативен модел на Г-7.

Г-7 е неформален форум на държавните глави на най-развитите икономики в света, основан през 1975 година. Германия, Франция, Обединеното кралство, Италия, Япония, Канада и САЩ са членове, както и ЕС.

Съкращението БРИК, което първоначално означава Бразилия, Русия, Индия и Китай, е измислено от Джим О’Нийл през 2001 г., когато той е главен икономист на мултинационалната инвестиционна банка Goldman Sachs. По това време четирите страни имаха устойчиви темпове на висок икономически растеж и етикетът на БРИКС означаваше икономически оптимизъм за бъдещето на тези нации.

Но това, което може да е започнало като маркетингова маневра за насърчаване на инвеститорите, се превърна в платформа за междуправителствено сътрудничество, подобно на Г-7. През 2009 г. четирите държави се срещнаха за първата си среща на върха в руския Екатеринбург. През 2010 г. Южна Африка е поканена да се присъедини към групата, добавяйки „S“ към БРИКС.

Предизвикателство към модела на Световната банка

През 2014 г., с 50 милиарда долара (около 46 милиарда евро) начален капитал, страните от БРИКС стартираха Новата банка за развитие като алтернатива на Световната банка и Международния валутен фонд. Освен това те създадоха механизъм за ликвидност, наречен Споразумение за условен резерв, за да подкрепят членовете, които се борят с плащанията.

Тези предложения бяха привлекателни не само за самите страни от БРИКС, но и за много други развиващи се и нововъзникващи икономики, които имаха болезнен опит с програмите на МВФ за структурно приспособяване и мерките за строги икономии. Ето защо много страни заявиха, че може да са заинтересовани да се присъединят към групата на БРИКС.

Банката на БРИКС е отворена за нови членове. През 2021 г. Египет, Обединените арабски емирства, Уругвай и Бангладеш взеха дялове. Те обаче бяха много по-ниски от съответните инвестиции от 10 милиарда долара, направени от основателите на банката.

Южноафриканският външен министър Наледи Пандор заяви, че световният интерес към групата БРИКС е „огромен“. В началото на март тя обяви, че на бюрото си има 12 писма от заинтересовани страни.

„Саудитска Арабия е една от тях“, каза Пандор. Обединените арабски емирства, Египет, Алжир и Аржентина, както и Мексико и Нигерия също заявиха интерес.

„След като оформим критериите [за кредитиране], тогава ще вземем решението“, каза тя, отбелязвайки, че темата ще бъде поставена в дневния ред за предстоящата среща на върха през август в Южна Африка.

Без санкции срещу Русия

От началото на войната в Украйна страните от БРИКС само се дистанцираха от Запада. Нито Индия, нито Бразилия, нито Южна Африка, нито Китай участват в санкциите срещу Русия. Това става все по-ясно с почти историческите нива на търговия между Индия и Русия, или в зависимостта на Бразилия от руските торове.

„В дипломатически план войната в Украйна изглежда е прокарала ярка разделителна линия между подкрепяната от Изтока Русия и Запада“, пише политологът Матю Бишъп от университета в Шефилд за Икономическата обсерватория в края на миналата година. Следователно някои европейски и американски политици се притесняват, че БРИКС може да се превърне по-малко в икономически клуб на изгряващи сили, които се стремят да повлияят на глобалния растеж и развитие, и повече в политически.

Съюзът БРИКС не е толкова противовес на Запада, а по-скоро форум за засилена суверенна и автономна мисъл. В един двуполюсен свят Южна Африка, Индия и Бразилия просто „се борят за по-добри условия“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Нов световен ред? Страните от БРИКС предлагат алтернатива на Запада

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!