Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай игнорира Украйна, Си Дзинпин отказа разговор със Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не е получил предложение за посредничество за мир между Украйна и Русия от страна на Китай, предаде Japan News. Зеленски каза пред изданието, че е предал „директни съобщения“ по дипломатическите канали, че иска да говори с китайския лидер Си Дзинпин, но не е получил отговор. „Не получих предложение от Китай за посредничество. Не получих предложение за среща“, каза той.

Зеленски също изрази скептицизъм относно предложението на Китай от 12 точки, призоваващо за прекратяване на огъня и мирни преговори, като каза, че „зачитането на суверенитета и териториалната цялост“ трябва да бъде на първо място.

Планът от 12 точки на Пекин призовава всички страни да зачитат суверенитета на всички нации, да улесняват износа на зърно и да защитават цивилни и военнопленници. Предложението обаче също така призовава за изоставяне на „манталитета на Студената война“ и „спиране на едностранните санкции“.

В китайските предложения не се казва нищо за изтегляне на руските войски от Украйна – условие, което Киев постави, за да седне на масата за преговори.

Китайският президент Си Дзинпин, който тази седмица беше на посещение в Русия, където разговаря с президента Владимир Путин, сега трябва да се срещне и с украинския му колега Володимир Зеленски, каза вчера германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от ДПА.

Китай спасява Русия! Ето каква е цената:

Докато ЕС изпраща оръжия на Украйна, Шолц отправи предупреждение към Китай да не изпраща оръжие на Русия, защото „това ще бъде голяма грешка“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Китай игнорира Украйна, Си Дзинпин отказа разговор със Зеленски

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!