Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доларът може да загуби статута си на световна резервна валута: Йелън


Джанет Йелън, финансов министър на САЩ

На изслушване в Сената министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че ако САЩ не изпълнят задълженията по дълга си, това ще доведе до масивна загуба на доверие в щатския долар, което в крайна сметка ще доведе до загуба на статута му на световна резервна валута.

„Би било провал на правителството на САЩ за първи път от 1789 г. насам да не плати сметките, които е направило, и това би довело до загуба на доверие в Съединените щати като най-сигурната страна и в нашата валута като резервна валута, използвана от света“, каза Йелън по време на изслушване в Сената.

Банковата криза, която беше предизвикана отчасти от повишаването на лихвените проценти, доведе до промени в безпрецедентен мащаб поради загубата на доверие на инвеститорите във валутата.

Проучване на водещи икономисти от март разкри, че 186 американски банки могат да бъдат засегнати от банков срив.

„Нашите изчисления показват, че тези банки със сигурност са изложени на потенциален риск от масово теглене на депозити, без друга намеса на правителството или рекапитализация“, се казва в проучването.

Според изчисленията загубите за фонда за гарантиране на влоговете ще възлизат на приблизително 10 милиарда долара.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви на пресконференция, че е твърде рано да се каже как банковата криза ще се отрази на лихвените проценти в краткосрочен или дългосрочен план.

„Твърде рано е да се каже как банковите последици ще повлияят на лихвите“, каза Пауъл, отбелязвайки, че Федералният резерв е увеличил лихвените проценти с допълнителни 25 базисни пункта в сряда.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Доларът може да загуби статута си на световна резервна валута: Йелън

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!