Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хиляди протестиращи опитаха да щурмуват резиденцията на Нетаняху в Израел


Снимка: Times of Israel

Хиляди израелци излязоха на улицата и опитаха да щурмуват резиденцията на премиера в един от най-масовите протести през последните седмици заради спорната съдебна реформа, предложена от правителството на Бенямин Нетаняху. Проектозаконът предвижда да премахне правомощията на Върховния съд да отменя вече гласувани закони, както и да назначава съдии.

„Нетаняху обяви гражданска война“, заяви бившият главнокоманващ ВВС на Израел Ейтан Бен-Елиаху.  Протестиращите опитаха да щурмуват резиденцията на израелския премиер, като успяха да преминат зад полицейските ограждения.

Поводът за масовото недоволство стана новината, че Нетаняху е уволнил министъра на отбраната Йоав Галант, който обяви по-рано, че е против съдебната реформа и правителството трябва да се откаже от нея.

Галант беше първият в кабинета на Нетаняху, който критикува премиера заради предложението му да поеме по-голям контрол върху избора на съдии от Върховния съд и да ограничи властта на съда над Кнесета. Планът беше осъден както в международен, така и във вътрешен план, вбивайки клин между кабинета на премиера и военните.

Министърът на отбраната предупреди, че безредиците около планираното заграбване на властта от премиера излагат на риск националната сигурност на Израел и че следователно той не може да я подкрепи. „Разривът в нашето общество се разширява и прониква в израелските отбранителни сили“, причинявайки „ясна, непосредствена и осезаема опасност за сигурността на държавата“, заяви Галант в телевизионна реч в събота. – „Аз няма да бъда страна в това.“

Нетаняху обяви уволнението му по-малко от 24 часа по-късно, предизвиквайки буря от протести. Хиляди израелци излязоха по улиците на Йерусалим, за да осъдят превишаването на правомощията на премиера. Протестиращите блокираха магистралата Аялон в Тел Авив в двете посоки, докато други се събраха пред домовете на депутатите от партия „Ликуд“ и други високопоставени служители.

Група университети обявиха обща стачка, докато главният секретар на Министерството на отбраната прекъсна пътуването си до САЩ, за да се върне у дома. Генералният консул на Израел в Ню Йорк Асаф Замир обяви оставката си чрез Twitter, обещавайки да „се присъедини към борбата за бъдещето на Израел, за да гарантира, че той ще остане фар на демокрацията и свободата в света“.

Галант, бивш военноморски командос, многократно е предупреждавал шефа си, че мнозина в израелските сили за отбрана са заплашили да напуснат работа, временно или постоянно, ако предложението му стане закон. Въпреки че военните не разкриха точни статистически данни за това колко по-малко резервисти са докладвали за дежурство този месец в сравнение с предишни месеци, те потвърдиха, че са получили писмо от 200 пилоти от резерва, обявяващи, че ще отсъстват през следващите две седмици от дежурство в знак на протест срещу съдебната реформа на Нетаняху.

Бившият премиер Ехуд Барак се изказа срещу своя наследник в неделя, като прогнозира, че протестите в редиците на резервистите на израелската армия ще нараснат и призова Нетаняху да се оттегли. Уволнението на Галант „показва, че той е загубил преценката си и способността си да оценява реалността“, каза Барак.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Хиляди протестиращи опитаха да щурмуват резиденцията на Нетаняху в Израел

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!