Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАТО проведе „нечовешки експеримент“ на Балканите: сръбският здравен министър


Служител по сигурността сочи към горящи резервоари на петролна рафинерия в Панчево, северно от Белград, Сърбия, 18 април 1999 г. Снимка: Сърджан Илич/AP

Използването от НАТО на боеприпаси с обеднен уран във въздушната атака срещу Югославия е „ужасен и нехуманен експеримент“ срещу целия регион, заяви сръбският министър на здравеопазването Даница Груичич в интервю за сръбската телевизия RTS.

САЩ и Великобритания отрекоха това да е истина и обедненият уран да представлява опасност за местното население и околната среда, като заявиха че тези муниции се използват от десетилетие без проблем.

Фактчекърите в социалните мрежи също отрекоха радиацията от обеднения уран да е проблем, като цитираха американско изследване, което не е открило връзка между случаите на генетични малформация при новородени във Фалуджа, Ирак и увеличението на онкологочни заболявания в региона, който беше подложен на атака с такива американски муниции по време на войната. Освен в Ирак обеднен уран беше използван и във войната с бивша Югославия, както и в Сирия.

НАТО използва 10 метрични тона обеднен уран, който се използва за направата на закалените ядра на бронебойни снаряди, по време на въздушната си операция срещу Югославия през 1999 г., съобщи Алиансът в доклад година по-късно. Въпреки че в доклада се посочва, че обедненият уран „практически не представлява опасност“ при поглъщане или абсорбиране чрез рани, доказателствата от Сърбия сочат друго, твърди сръбският здарвен министър.

Груичич каза, че сръбските лекари са започнали да забелязват скок в случаите на левкемия и лимфом седем години след бомбардировките и оттогава са регистрирали увеличение на онкологичните заболявания, патологичната бременност, автоимунните заболявания, психичните разстройства при децата и безплодието при мъжете.

„Това беше грозен и нечовешки експеримент върху целия регион, не само върху Сърбия и Черна гора“, каза тя. „Надявам се, че международната научна общност ще разбере, че това трябва да бъде изследвано по научен начин и че оръжията с обеднен уран ще бъдат забранени“.

Гручиич отдавна призовава за международно разследване на използването на обеднен уран от НАТО. „От съществено значение е гражданите на Сърбия да знаят колко и какви щети са претърпели“, каза бившият неврохирург пред местните медии, като посочи, че 5 500 от всеки 100 000 сърби страдат от някакъв вид карцином, процент почти три пъти по-висок от средния за света.

Великобритания обяви по-рано този месец, че планира да изпрати на Украйна снаряди с обеднен уран за използване с доставените от Великобритания бойни танкове Challenger 2. Руският президент Владимир Путин отговори в събота, като обяви, че Русия ще премести част от тактическите си ядрени оръжия в Беларус през юли.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: НАТО проведе „нечовешки експеримент“ на Балканите: сръбският здравен министър

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!