Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пентагонът обучава лидери на преврати в Африка, призна американски генерал


Мамади Думбуя взе властта след военен преврат в Гвинея. Той е един от африканските военни командири, извършили преврати след военна подготовка от САЩ. Снимка: Sunday Alamba/AP

Генерал Майкъл Лангли, ръководител на Африканското командване на САЩ (AFRICOM), беше разпитан от конгресмена Мат Гаец  в комисия на Конгреса за африкански войници, които са получили американско военно обучение и са извършили преврати.

Лангли настоя, че само „много малък брой“ африканци, които получават американско обучение, по-късно продължават да участват в преврати срещу цивилни правителства и каза, че програмите се фокусират върху „основните ценности“.

На въпрос на Гаец дали САЩ споделят „основни ценности“ с лидера на преврата в Гвинея полковник Мамади Думбуй, Лангли отговори: „Абсолютно … В нашата учебна програма го правим.“ Думбуй и неговите сили извършиха преврат през 2021 г., докато американските зелени барети бяха в страната, обучавайки ги, и той все още води Гвинея и до днес.

Гаец се позова и на преврат през януари 2022 г. в Буркина Фасо, ръководен от подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиб, който има дълга история на участие в тренировъчни учения в САЩ. По-късно същата година, през септември 2022 г., Дамиб беше свален с друг преврат, ръководен от капитан Ибрахим Траоре. На въпрос на журналиста Ник Търс дали Траоре също е получил обучение в САЩ, Пентагонът отговори, че не знае.

От 2008 г. насам обучени от САЩ войници в Африка са „опитали най-малко девет преврата (и са успели в най-малко осем) в пет западноафрикански страни, включително Буркина Фасо (три пъти), Гвинея, Мали (три пъти), Мавритания и Гамбия“.

Лангли настоя, че „основните ценности“, върху които се фокусира обучението на AFRICOM, включват „зачитане на гражданското управление“ и заяви, че командването ще „продължи с нашата упоритост да гарантира, че те носят демократични норми, демократични ценности, аполитични“. Гаец каза, че тези ценности не се спазват.

„Само преди малко казахте, че споделяме основни ценности с полковник Думбуя. Вие казахте това само преди малко в отговор на моя въпрос, а основната му ценност изглежда е да води преврат. Мисля, че трябва поне да знаем в колко държави обучаваме превратаджиите“, каза той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пентагонът обучава лидери на преврати в Африка, призна американски генерал

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!