Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Френското правителство използва „прекомерна сила“ срещу протестиращите: Съветът на Европа


Снимка: Le Monde

Френското правителство използва непропорционална сила срещу демонстрантите, протестиращи срещу пенсионните реформи, в нарушение на свободата им на събрания и изразяване, заяви комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович.

Захарова пита Макрон кога ще достави оръжия на борещите се за демокрация французи

Миятович определи полицейския отговор на протестите като „притеснителен“, добавяйки, че „спорадичните актове на насилие от страна на някои демонстранти или други осъдителни действия, извършени от други по време на демонстрация, не могат да оправдаят прекомерната употреба на сила от държавни агенти“.

Въпреки че са се случили някои „инциденти с насилие“, включително срещу полицията, те „не са достатъчни, за да лишат мирните демонстранти от правото на свобода на събранията“, каза тя и добави, че френските власти имат задължение да защитават мирните протестиращи и журналисти както от полицейското насилие, така и от демонстрантите.

„Докато една държава може да има властта да използва сила, по-специално за възстановяване на реда, такава употреба трябва да се извършва само в краен случай и при стриктно спазване на условията за необходимост и пропорционалност“, каза комисарят. Насилието, откъдето и да идва, по никакъв начин не може да се използва като средство за разрешаване на социална и/или политическа криза.

Миятович призова правителството на президента Еманюел Макрон да спазва препоръките на Комисията от 2019 г., отнасящи се до протестите на „жълтите жилетки“, както и тези, издадени от френската комисия по правата на човека по-рано тази седмица.

Френската национална консултативна комисия по правата на човека (CNCDH) заяви в четвъртък, че по време на едноседмичните протести полицията е атакувала мирни демонстранти и безцеремонно ги е арестувала без причина. Фактът, че само девет от 292-мата души, арестувани в Париж на 16 март, са обвинени в някакви престъпления, предполага „прекомерно използване на полицейския арест“ като начин за потушаване на законните протести, съобщи CNCDH.

Протестите срещу пенсионната реформа привлякоха повече от един милион души в цяла Франция в четвъртък. Заобикаляйки парламента, Макрон използва привилегията на изпълнителната власт, за да повиши пенсионната възраст от 62 на 64 години. Въпреки че синдикатите и опозиционните партии осъдиха мярката, Макрон отказа да отстъпи.

Вътрешният министър Джералд Дарманин заяви в петък сутринта, че почти 450 полицаи и жандармеристи са били ранени и че размирници са запалили над 900 пожара по улиците. Той обвини за насилието „крайно леви“ групи и анархисти от „черния блок“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Френското правителство използва „прекомерна сила“ срещу протестиращите: Съветът на Европа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!