Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полша поиска гражданите й да ограничат прането и потреблението на електроенергия

Полските домакинства бяха призовани от националния мрежов оператор на страната да се въздържат от използване на перални и електрически нагреватели вечер, за да се избегне натоварването на електрозахранването. PSE, държавна фирма и единствен оператор на националната мрежа на Полша, определи времето от 18 до 21 ч.  за „пикови енергийни часове“. Компанията обяснява на сайта си, че тъй като енергийните доставки са „много затегнати“, повишеното търсене през тези часове принуждава мрежата да „работи с най-голям капацитет“ и с най-неекологичните въглищни централи.

За да се намали натоварването, сайтът на PSE моли домакинствата да изключат ненужното осветление, да намалят температурата на електрическите нагреватели и да избягват използването на „енергоемки устройства“ като перални машини, чайници, микровълнови печки и фурни през тези времена.

Съветът на PSE е поредният опит на полското правителство да намали потреблението на енергия на своите граждани, откакто Варшава наложи санкции на Москва и се откъсна от руския внос на енергия. Преди началото на войната в Украйна Полша внасяше 46% от газа, 65% от петрола и 15% от въглищата си от Русия, според данни на полския мозъчен тръст Forum Energii.

Варшава е един от най-ревностните поддръжници на Киев в Европа и е една от първите, които забраниха вноса на руски изкопаеми горива. Полският министър на климата и околната среда Анна Москва заяви тогава, че „Полша е енергийно сигурна страна, която не трябва и няма да се поддаде на газово изнудване от страна на Русия“.

Цените на енергията за домакинствата в Полша обаче се удвоиха между февруари и септември миналата година, преди правителството да се намеси през октомври, за да ограничи скока на цените. И все пак, тъй като държавата поема разходите, инфлацията достигна 16-годишен връх от 18,4% през миналия месец.

Полската държавна железопътна компания повиши цените през януари, за да отчете по-високите разходи за енергия, докато местните власти изключиха уличното осветление и затвориха обществените сгради рано през зимата.

Докато в Полша домакинствата се призовават да перат по-малко, в Германия, която преди миналата година беше силно зависима от руския газ, гражданите бяха посъветвани да се къпят по-малко и да намалят термостатите си. Във Франция политиците призоваха обществеността да облече по-дебели дрехи. В Ирландия, където една трета от електроенергията в страната е генерирана от вятърни електроцентрали, гражданите в момента се съветват да избягват използването на уреди, консумиращи много електроенергия, освен ако вятърът не духа навън.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Полша поиска гражданите й да ограничат прането и потреблението на електроенергия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!