Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Британците пропускат хранене, за да се справят с нарастващите разходи: Проучване

Тъй като кризата с разходите за живот се отразява на британските домакинства, много от тях намаляват храната, докато живеят в студени жилища, сочат най-новите данни от проследяването на потребителските нагласи на "Which?".

Месечното проучване, поръчано от Агенцията за хранителни стандарти (FSA), разкрива, че 8,1% от домакинствата са пропуснали да платят жилище, сметка, заем или кредитна карта през февруари. Един от всеки седем души (15 %) заяви, че е пропуснал да се храни заради нарастващите разходи.

Малко повече от една четвърт (27%) са заявили, че са останали без някои храни, което е повече от 21% през ноември. В същото време 9% са дали приоритет на храната за други членове на семейството пред себе си, а 4% са използвали хранителна банка.

Близо 60% от домакинствата съобщават, че през последния месец са направили поне една корекция, за да покрият основни разходи, като например сметки за комунални услуги, разходи за жилище, хранителни стоки, училищни пособия и лекарства. Според доклада корекциите включват намаляване на разходите за стоки от първа необходимост, намаляване на спестяванията, продажба на вещи и вземане на заеми.

Потребителите също така търсят начини да спестят от сметките си за енергия, като седем от всеки десет (72%) заявяват, че са намалили отоплението поради нарастващите разходи, 39% са използвали по-малко топла вода, а 19% са приготвяли по-малко храна.

"Макар че повечето потребители използват отоплението по-малко поради повишаването на цените, това поведение ще бъде по-екстремно в някои домакинства, отколкото в други. Някои от тях могат да спестят пари за отопление, като същевременно поддържат дома си достатъчно топъл, но други няма да успеят", се казва в доклада.

Трима от всеки десет (29%) от тези, които са намалили отоплението си, са заявили, че често или винаги са изпитвали физически дискомфорт тази зима в резултат на това. Други четирима от всеки десет (41%) отбелязват, че понякога са изпитвали физически дискомфорт, а 29% - рядко или никога.

Данните сочат, че потребителското доверие се е възстановило, но остава ниско. След като през февруари доверието в текущите финанси на домакинствата леко спадна, 38% от потребителите определиха финансовото си състояние като добро, а почти една четвърт (24%) - като лошо.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Британците пропускат хранене, за да се справят с нарастващите разходи: Проучване | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!