Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Размирици в Париж: хиляди французи протестират срещу Макрон (ВИДЕО)


Снимка: Sky News

Френският президент Еманюел Макрон заобиколи парламента и прие спорен закон за пенсионна реформа в четвъртък, предизвиквайки бунтове, размирици и палежи по улиците на Париж. Този ход, който повишава пенсионната възраст на Франция до 64 години, вече предизвика месеци на стачки и протести.

Макрон се позова на специално конституционно правомощие, за да приеме законопроекта, непосредствено преди да се проведе гласуване. Премиерът Елизабет Борн обяви решението в Националното събрание, докато опозиционните депутати освиркваха, подиграваха се и пееха.

С правомощието, на което се позовават Макрон и Борн, законопроектът се счита за приет, освен ако мнозинството от депутатите не внесат вот на недоверие срещу правителството в следващите 24 часа. Лидерът на десницата Марин льо Пен заяви, че нейната партия „Национален сбор“ ще подкрепи подобно предложение, както и редица леви лидери.

Макрон от месеци твърди, че пенсионната система на Франция ще фалира, освен ако гражданите не налеят повече пари в системата. Повишаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години, което и след увеличението е по-малко от пенсионната възраст в повечето европейски държави, ще бъде „справедлив и отговорен“ начин за постигане на това, каза той през януари.

Френските профсъюзи, които протестират срещу реформите от миналата година, твърдят, че вместо това системата трябва да бъде стимулирана от увеличаване на данъците за богатите.

Хиляди протестиращи се събраха в Париж при приемането на законопроекта на Макрон. Близо до сградите на парламента полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Протестиращи запалиха пожари и блокираха пътища в цялата френска столица, докато групи маскирани демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията за борба с безредиците.

Преди приемането на законопроекта почти половин милион души протестираха в градове в цяла Франция в сряда, според данни на вътрешното министерство. Полицията вече е извършила 73 ареста в столицата, съобщи „Фигаро“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Размирици в Париж: хиляди французи протестират срещу Макрон (ВИДЕО)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!