Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Банковата паника след фалитите в САЩ разтърсва и европейските пазари


Снимка: АП

Банковите акции се понижиха на европейските пазари в понеделник, тъй като глобалните инвеститори претеглиха последиците от колапса на Silicon Valley Bank (SVB). Американският кредитор се срина миналата седмица и активите му бяха конфискувани. Днес беше обявен фалитът на оше една банка в САЩ. Щатските регулатори затвориха базираната в Ню Йорк банка Signature Bank.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 спадна с 2.56% в 13:00 GMT, като всички основни акции се търгуваха на червено. Банковите акции се сринаха с повече от 6%, като Commerzbank, BAWAG Group и Banco BPM са сред най-големите губещи. Credit Suisse се срина с 15% в ранната търговия, а UniCredit загуби 9%, докато Deutsche Bank и Raiffeisen Bank се понижиха със 7%.

Сривът дойде въпреки новината, че британската HSBC, която е една от най-големите банки в света и може да се похвали с активи за 2,9 трилиона долара, се съгласи да спаси британския клон на SVB за символичен £ 1, обещавайки да защити клиентските депозити като част от сделката. След съобщението HSBC отбеляза спад на акциите си с 3,5%

„Виждаме изтегляне на ликвидност – класическото нещо, което бихте очаквали след кредитно събитие като това, което се случва в SVB. Хората се плашат, намаляват експозицията към акции и преминават към държавни облигации“, казва Хейг Батгейт, ръководител на инвестициите в Atomos, пред Bloomberg.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Банковата паника след фалитите в САЩ разтърсва и европейските пазари

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!