Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„България – зона на мира“: протести в София и страната срещу участието ни във войната

Протестно шествие „България – зона на мира“ срещу участието ни във войната в Украйна се проведе в столицата и в страната. Протестиращи излязоха да изразят гражданската си позиция в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Силистра, Казанлък, Шумен и Търговище.

Организаторите обявиха, че излизат на шествието за мир, защото „България не дава синовете си“.

„България е зона на мира, тя не участва нито с хора, нито с оръжие, санкции, боеприпаси или резервни части в никоя война! България иска мир между братските нам народи и, на първо място, край на ескалацията на войната. Българската земя е площадка за мирни преговори, а не за ракети; българите са миротворци, а не пушечно месо!“, обявиха организаторите във Фейсбук.

Като инициатори на похода за мир са посочени граждани, както и от „Български национален съвет за мир“, „Свободна и мирна България“, НСС „Св. Георги Победоносец“, Обединение 29. Сред тях няма политически партии.

В София хората, организирани през социалната мрежа и без участието на политици, потеглиха от пилоните на НДК и стигнаха до жълтите павета пред Министерския съвет, като развяваха български знамена, а някои и Самарското знаме. 

Снимка: Фейсбук, група "Свободна и мирна България"

Хората се притесняват да не бъдат изпращани български войници при ескалация на конфликта. 


Снимка: Фейсбук, група "Свободна и мирна България" 

Снимка: Фейсбук, група "Свободна и мирна България"

На протестните плакати можеше да се видят призиви "Без български момчета в кланицата!", "Отново Източен фронт!!! - ще минат и без нас".

Шествието във Варна бе съпътствано от полиция, униформени и побицейски коли имаше и на останалите места в страната, където се проведоха демонстрации. Организаторите твърдят по техни данни, че в протеста са се включили около 10 000 души в цялата страна. 

Източници: БНР, dnes.dir.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „България – зона на мира“: протести в София и страната срещу участието ни във войната

Шествия в София, Варна и големите градове срещу участието на България във войната в Украйна | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!