Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борсите са разтърсени от най-големия банков фалит в САЩ след 2008 г.

Фокусираният върху стартиращи компации кредитор SVB Financial Group (SIVB.O) стана най-голямата банка, която фалира в САЩ след финансовата криза от 2008 г. Колапсът на банката бе внезапен и предизвика трус световните пазари. В банката остават блокирани милиарди долари на технологичени компании и инвеститори.

Калифорнийският банков регулатор затвори банката в петък и назначи Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) като синдик за по-късно разпореждане с нейните активи.

Базиран в Санта Клара банка беше класиран като 16-то място в САЩ в края на миналата година с около 209 милиарда долара активи.Специфичните подробности за внезапния колапс на фокусираната върху технологиите банка все още не са изяснени, но е ясно, че агресивните повишения на лихвените проценти от Федералния резерв влошиха финансовите условия за стартъп компании, които е изиграло централна роля.

Докато се опитваше да набере капитал, за да компенсира изтичащите депозити, банката загуби 1.8  милиарда долара заради скоростна разпродажба на държавни облигации, чиято цена  и без това се беше понижила от повишаването на лихвите.

Фалитът на Silicon Valley Bank е най-големият от фалита на Washington Mutual през 2008 година, което отприщи финансова криза през 2008 година. Катастрофата от 2008 г. доведе до по-строги финансови регулации в САЩ и ЕС.

Регулаторите наложиха много по-строги капиталови изисквания за американските банки, които имаха цел да гарантират, че фалитът на отделни банки няма да навреди на финансовата система и икономиката.

Централният офис и всички клонове на Silicon Valley Bank ще отворят отново на 13 март и всички застраховани вложители ще имат пълен достъп до своите застраховани депозити не по-късно от понеделник сутринта, съобщи FDIC.

Проблемът е, че 89% от депозитите на банката на стойност 175 милиарда долара са били незастраховани към края на миналата година и синдиците трябва да решат какво да предприемат.FDIC се опитва да намери друга банка през уикенда, която да е готова да се слее с Silicon Valley Bank

Въпреки че FDIC се надява да осъществи такова сливане до понеделник, за да защити необезпечените депозити, все още няма осигурена сделка, добавят източниците.

Отделно, SVB Financial, компанията-майка на Silicon Valley Bank, работи с инвестиционната банка Centerview Partners и адвокатската кантора Sullivan & Cromwell, за да намери купувачи за другите си активи, които включват инвестиционната банка SVB Securities, компанията, която управлява активи Boston Private и фирмата за капиталови изследвания MoffettNathanson, съобщават източници.

Тези активи биха могли да привлекат конкуренти и компании за частни капиталови инвестиции, съобщава източници на “Ройтерс”.Не е ясно дали някой купувач ще се засили да купи тези активи, без първо SVB Financial да е подала молба за банкрут.

Компании като производителя на видеоигри Roblox Corp и производителя на стрийминг устройства Roku Inc заявиха, че имат стотици милиони долари в депозити в банката.Roku съобщава, че депозитите му в SVB са до голяма степен незастраховани, което доведе до спад на акциите му с 10% в разширената търговия.

Служители в технологичния сектор, чиито заплати се превеждаха през банката, също бяха притеснени дали ще получат заплатите си в петък.

Финансовият изпълнителен директор на SVB Грег Бекер изпрати видео съобщение до служителите в петък, признавайки “невероятно трудните“ 48 часа, довели до колапсана банката.Проблемите в SVB подчертават как кампанията на Федералния резерв на САЩ и други централни банки за борба с инфлацията разкрива уязвимостите на пазара.

Американските банки са загубили над 100 милиарда долара от стойността заради разпродажбите на фондовия пазар през последните два дни, а европейските банки са загубили още около 50 милиарда долара от стойността си, според изчисленията на “Ройтерс“.

Американските банки First Republic Bank и Western Alliance заявиха в петък, че тяхната ликвидност и депозити остават силни, с цел да успокоят инвеститорите, докато акциите им падат.Други като германската Commerzbank излязоха с необичайни изявления, за да успокоят инвеститорите.

Някои анализатори прогнозират още проблеми в банковия сектор, защото внезапният банков фалит на калифорнийската банка е знак за скритите рискове в банковия сектор и неговата уязвимост към растящата цена на парите.

“Може да има кървава баня следващата седмица, тъй като... продавачите на къси позиции вече са там и те ще атакуват всяка една банка, особено по-малките“, каза Кристофър Уейлън, председател на Whalen Global Advisors.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се срещна с банковите регулатори в петък и изрази "пълна увереност" в способността им да реагират на ситуацията, каза Министерството на финансите.Белият дом заяви в петък, че има вяра и доверие във финансовите регулатори на САЩ. 

Източник: mediapool.bg

Източник/ци: Ангел Георгиев: Нека демонтираме паметника на американските летци, убили 4000 невинни българи | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!