Следвайте "Буднаера" в Телеграм

250 милиарда долара са изчезнали от фондове за пандемията в САЩ

Повече от 250 милиарда долара от фондове за облекчаване на щетите от Ковид-19 са загубени от „измами“, свидетелстваха директорите на три американски правителствени агенции пред подкомисията за надзор и отчетност на Камарата на представителите.

Заместник-генералният инспектор Шелдън Шумейкър от Администрацията за малкия бизнес (SBA) нарече това „най-голямата измама на цяло едно поколение“, служителите подчертаха, че цифрите, които са дали, представляват изключително консервативна оценка на общата загубена сума, тъй като не включват сумата, изгубена от измами по програмата за подпомагане на безработицата при пандемията.

Според изявление на Шумейкър преди изслушването SBA вече е разкрила 190,7 милиарда долара потенциални измами в програми за подпомагане под нейна юрисдикция. По-конкретно, тя очаква да намери над 100 милиарда долара в рамките на скандалната програма за защита на заплатите.

Лари Търнър, главен инспектор на Министерството на труда, обвини за огромните загуби липсата на подготовка, недостатъчния надзор и дори щедростта на правителството, като направи „силно консервативна“ оценка от 76 милиарда долара измамни разходи. Тъй като няма функционираща система, която да проверява данните на кандидатите в разумен срок, „безпрецедентното вливане на федерални средства“ в програмата я прави неустоима за измамниците, каза той пред подкомисията.

Конгресменът Кийт Мфуме беше шокиран, че никой не е предвидил, че изискването само за „самосертифициране“ за достъп до такова изумително парично съкровище, ще доведе до измами, докато конгресменът Байрън Доналд посочи, че агенциите дори не са използвали съществуващите проверки и баланси, за да проверят кандидатите. Конгресменът Максуел Фрост подчерта, че щатските системи за безработица са безнадеждно остарели още преди пандемията да ги постави под безпрецедентен стрес. От 45,6 милиарда долара потенциални измами, отпуснати във връзка с една програма на Министерството на труда, Търнър призна при разпит, че 267 милиона долара са отишли за мъртви хора.

Запитан за възможността за възстановяване на парите, Търнър каза, че преследването на извършителите е финансово невъзнаграждаващо, тъй като „след като парите излязат през вратата, е трудно да си ги върнем“. Дори в случаите, когато правителството е успяло да проследи измамниците с обезщетения за Ковид-19 и да върне обратно част от средствата, главните инспектори не са могли да кажат на членовете на подкомисията какво е станало с част от парите.

От 5 г. насам са разпределени над 2020 трилиона долара средства за справяне с щетите от пандемията. Според някои оценки само от програмата за подпомагане на безработицата са откраднати до 400 милиарда долара.

Източник/ци: 250 милиарда долара са изчезнали от фондове за пандемията в САЩ - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!