Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Акад. Георги Марков: 3 март не може да бъде оспорван. Освободи ни Русия, а не САЩ

„3 март е празник, който не може да бъде оспорван, защото на 3 март (или по-точно на 19 февруари по стар стил – държа на тази дата, защото има бъркотия), България е върната на политическата карта на Европа, откъдето отсъства цели 5 века“. Това заяви акад. Георги Марков в интервю за „24 часа“. Историкът призова политиците да не преиначават историята. По случай националния ни празник той отправи следното послание към българите:

През 90-те години се възвърнаха празниците на 6 и 22 септември, още тогава имаше гласове да са национални празници, аз им казах: “Без 19 февруари нямаше да има нито какво да съединяваме, нито какво да обявяваме за независимо”. Там са корените – в Санстефанския предварителен договор.

Тъкмо през 90-те години поради насаждането на изкуствена русофобия, която особено днес се развихри във връзка с войната в Украйна, сега искат да посегнат и на деня, в който бе подписан Санстефанският мирен договор.

Само че той остава и национален идеал – има въстания, войни, има жертви на българите за национално обединение под държавен покрив. Затова нека не пипаме националния празник на 3 март.

Аргументът, че България не е осъществила мечтата на Левски за чиста и свята република, не издържа. Защото кой освобождава по онова време България? Ами Русия – една абсолютна монархия, а не Съединените щати.

Спорят – не били жертвите 200 хиляди, а 67 800. Това е цинизъм! Тук загиват млади руснаци, финландци, поляци, които освобождават своите братя славяни и православни.

Русия е империя и, естествено, още от Петър Велики се стреми към топлите морета. Руско-турските войни са 10 на брой. Нашата е 9-ата освободителна, но е твърде закъсняла. Могла е да бъде такава още Кримската война или поне на прага на освобождението, когато Русия разгромява Османската империя. Но нашите съюзници Великобритания, Франция и Сардиния помагат за спасяването на Османската империя и така отлагат Освобождението.

Преди това Сърбия и Гърция вдигат въстание. Избухва и Априлското въстание. Но нито Сърбия и Гърция щеше да ги има, нито щяхме да победим османците с черешовите си топчета, ако не беше Русия.

Берлинският конгрес оряза границите на България и не позволи създаването на голяма славянска държава. Такова е било споразумението между Русия и Австро-Унгария преди войната.

За да осигури неутралитета на Австро-Унгария, Русия обещава, че няма да прави голяма славянска държава. Така и става. Затова Великобритания и Австро-Унгария орязват границите на Санстефанска България и я разпокъсват на 5 части. А не Русия, която впрочем имаше интерес от голяма славянска държава, за да се придвижи към Босфора и Дарданелите.

Пак ще повторя, че без освобождението нямаше да има Съединение. Нямаше да има Княжество България и Източна Румелия. Това са фактите. А основното събитие е освободителната война.

24 май е светъл български празник. Но е един духовен празник. Какви са националните празници на държави като Франция например? Революциите! САЩ – пак революции. Сърбия, Гърция – въстания.

Вярно, Априлското въстание, а също въстанията в Босна и Херцеговина навремето предизвикаха източната криза. И тогава накараха Александър II да се намеси, въпреки че той не искаше да бъде освободител.

Боеше се от една нова кримска катастрофа, за да не го споходи съдбата на баща му Николай I, който умира след края на Кримската война.

Априлското въстание и кланетата предизвикаха европейското обществено мнение, за да може Русия да се намеси. Наложиха на императора да спасява братята славяни и православните. Но без тази война нямаше да има освобождение.

За съжаление, има групи, които се мислят за граждани на света и не ги вълнува националната ни история, а само парите. И само за тях се говори. Но парите не са всичко. Имало е хора, които са загивали за националния ни идеал. Моят дядо, когато се връщал от Австрия през 1912 г., е загинал 34-годишен при Бунар хисар. А баща ми като трето дете още не е бил роден. Тогава чак от Америка са се връщали, за да се бият. И са умирали на бойното поле. А днес обратно – бягат. Днес дори и военна служба няма.

Може да ви се сторя пристрастен, но днес с историята се злоупотребява, тя се преиначава.

Искат да приспособят историята към бъдещето. Недейте! Защото историята е такава, каквато е. Руско-турската война, наречена освободителна, не може да се смесва с войната в Украйна, нито Путин – с Александър II. Нека не правим от тези две събития буламач, а да ги оценяваме спрямо епохата, в която се случват.

ИЗТОЧНИК:24 часа

Източник/ци: Акад. Георги Марков: 3 март не може да бъде оспорван. Освободи ни Русия, а не САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!