Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ прехвърлиха в Европа „самолета на Страшния съд“ за управление при ядрена война


E-6B Mercury

Ключовият самолет на ВМС на САЩ в случай на ядрена война кацна в Исландия, съобщи Европейското командване на САЩ (EUCOM), малко след като руският президент Владимир Путин подписа закона за прекратяване на ядрения договор СТАРТ от страна на Москва. Самолетът E-6B Mercury обикновено се нарича „самолет на страшния съд“, защото е предназначен да служи като въздушен команден пункт в случай на пълномащабна ядрена война, бедствие или друг мащабен конфликт. Русия също има такъв самолет, базиран на Ил-86.

Според публикация в акаунта на командването в Twitter, екипажът на E-6B Mercury, назначен в крилото на стратегическото командване на САЩ, се е срещнал с посланика на САЩ в Исландия, както и с други дипломатически и военни лидери. Самолетът провежда операции в зоната на отговорност на EUCOM, според изявлението.

Според Пентагона самолетът позволява на американското командване да комуникира както със стратегически, така и с нестратегически оръжейни системи, което дава възможност за изстрелване на балистични ракети с наземно и подводно базиране, способни да носят ядрени бойни глави.

Новината дойде точно след като Москва изпрати на Вашингтон официална нота за спирането на участието на Русия в договора Нов СТАРТ – последното останало споразумение за намаляване на ядрените оръжия между САЩ и Русия. Договорът трябваше да ограничи ядрените запаси на двете страни и да позволи на всяка от тях да наблюдава противниковия арсенал, за да потвърди спазването му. И Москва, и Вашингтон обаче обвиниха другия, че не се придържа към споразумението за разрешаване на подобни проверки.

Путин обяви временното прекратяване на договора миналата седмица, обвинявайки САЩ, че изискват от Русия да спазва договорите, „докато те правят каквото си искат“. Президентът също така посочи изявленията, направени от западните лидери, че желаят да „нанесат стратегическо поражение“ на Русия, докато открито подпомагат опитите за украински атаки с дронове срещу стратегическите авиационни бази на Русия.

Преди Москва да може да възобнови спазването на договора, Путин заяви, че трябва да има „ясна представа“ за ядрения арсенал на НАТО – включително оръжия, държани от Великобритания и Франция, които според него са добре дошли да се присъединят към пакта.

Същевременно Съединените щати и страните от НАТО проведоха съвместно учение в Адриатическо море, съобщи Шести флот на ВМС на САЩ в Twitter. 

В акваторията бяха разположени  атомният самолетоносач на ВМС на САЩ USS George Bush, италианският самолетоносач ITS Cavour, испанският десантен кораб Juan Carlos I, американският разрушител USS ​​Delbert D. Black, ракетният крайцер USS Leyte Gulf и италианският разрушител ITS Caio Duilio.

В изявление Шести флот нарече учението "демонстрация на взаимния ангажимент на НАТО". Тя е насочена към гарантиране на "сигурност и стабилност в региона"

През юни 2022 г. в Балтийско море се проведоха годишните военни учения на НАТО Baltops 2022. Те бяха посветени на 500-годишнината на шведския флот.

В маневрите взеха участие 14 страни от НАТО и държави партньори Швеция и Финландия, както и повече от 7 хиляди военнослужещи, 75 самолета и 45 кораба, включително американския самолетоносач USS Kearsarge.

Източници: segabg.com, dnes.dir.bg

В бъдещето не се влиза на групи, а един по един – ето го стандартът

Източник/ци: САЩ прехвърлиха в Европа „самолета на Страшния съд“ за управление при ядрена война

САЩ прехвърлиха в Европа атомен самолетоносач и самолет за управление в условия на ядрена война | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!