Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Българският химн ще е безплатен само на национални празници

Българският химн, както и военни маршове като „Велик е нашият войник“ ще се изпълняват безплатно, без за тях да се дължи заплащане за авторски права, само на национални и религиозни празници, съобщиха от „Музикаутор“. Това е записано в закона, но до момента не се е спазвало. Затова от оргинизацията на музикалните издатели започват кампания за защита на авторските права.

“Музиката и текстът на националния химн на България “Мила Родино” са написани през 1885 г. от Цветан Радославов, чиято кончина е през 1931 г. В този смисъл правата върху музиката и текста са погасени и за тях не се събират и разпределят авторски възнаграждения”, пишат от “Музикаутор” в отговор на запитване на “24 часа”.

През годините са създавани много аранжименти по същите музика и текст. Тук се включва и този на Александър Райчев, който се използва най-често. Правата върху него принадлежат на наследниците му до 2074 г., обясняват от организацията. Затова за химна в аранжимент на Александър Райчев, както и на други музиканти, се заплащат авторски права с изключение на националните празници като 3 март, 6 май, 6 септември, 22 септември.

От организацията за управление на авторски права не са отговорили на запитването колко точно средства са изплатени на наследниците му за 2022 г. “Информацията за постъпленията е лична и “Музикаутор” няма право да предоставя такава на трети лица”, твърдят от организацията на музикалните издатели.

„Музикаутор“ съобщиха, че са изпратили писмо до Националната асоциация на общините в България с покана да сключат договори за отчети от събития, на които са звучали песни и музика. С уговорката, че става дума за тези, за които не са изтекли 70 години от смъртта на автора, определени по Женевската конвенция. За тях се дължат възнаграждения за права.

В този списък влиза и “Велик е нашият войник”, чийто композитор е учителят по музика Михаил Шекерджиев. Починал е през 1958 г., така че още 5 години наследниците му трябва да вземат пари за изпълнението на марша – до 2028 г.

Източник/ци: Българският химн ще е безплатен само на национални празници

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!