Следвайте "Буднаера" в Телеграм

РАЗСЛЕДВАНЕ: Това са горските шефове – масони, слуги на олигарси и ловни барони

Видни масони, пилоти, бивши служители на крупни олигарси и на водещи ловни барони, довчерашни дървосекачи и редица активисти за издигането за втори мандат на президента… Такъв, най-кратко, е профилът на шефовете на шестте държавни горски фирми, който изскача от въртележката, редуваща служебни правителства с редовно и пак служебно, показа проверка на Mediapool.

В същото време в сектора текат не един и два крупни скандала, като например сагата с незаконния ловен хотел на Румен Гайтански – Вълка, изграден на брега на язовир „Искър“ на територията на държавно ловно стопанство. Междувременно в друго горско предприятие върви оспорвано състезание по мегапоръчка за прокарване на горски пътища срещу крупната сума от 60 млн. лв. Детайлите в общата картинка очаквано са най-интересни.

Шеф в държавна фирма, а в семейството две дърводобивни

Шеф в борда на държавна горска фирма се оказва, че преди назначението е притежавал две фирми за дърводобив, които сега се управляват от неговата майка, сочи Търговският регистър. Става въпрос за Югозападното държавно предприятие, в чийто борд на 11 юни 2021 г., т.е. в първия кабинет на Стефан Янев, влиза Марин Костадинов Катранджиев. На 24 февруари 2022 г., т.е. в мандата вече на правителството на Кирил Петков, същият е заличен от управата на държавното горско предприятие.

Но на 12 септември 2022 г., по правилото на въртележката, отново в служебно правителство на Румен Радев той е върнат в борда на фирмата, където е и в момента. След проведен конкурс, на 13 януари 2023 г., аграрният министър Явор Гечев е издал и заповед за назначаването му но вече за 5-годишен мандат. Т.е. мястото му се оказва „бетонирано“ и за години напред.

Любопитното обаче е, че Търговският регистър разкрива, че до 3 август 2021 г. той е бил в управител и собственик на две фирми, които се занимават с дърводобив. Това са „Борил“ ООД, „Перивол“ ЕООД, имал е и трета фирма – „Еко Мирк – Форест“ ООД, която се занимава с „покупка на стоки“.

В момента тези фирми са действащи и се управляват от Юлка Томова Катранджиева, която в момента е на 79 години и най-вероятно е майка на Марин Катранджиев. Така стоят нещата според документите в Търговския регистър, но остава отворен въпросът кой реално управлява частните фирми и дали отново не се върви по ръба на потенциален конфликт на интереси?

Оказва се, че и председателят на Управителния съвет на същото горско предприятие Светослав Николов се движи по ръба на потенциален конфликт на интереси. Изричен сигнал за това е изпратен от бившия депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев до президента Румен Радев.

„Господин Румен Радев, моля да си приберете аверите от ДПС в държавните гори, като започнете с лицето Светослав Николов, който на 29.08.22 г. сложихте за управител на Югозападното държавно горско предприятие, но същият продължава и до днес да е управител на общинските гори в Община Белица!! Тотален конфликт на интереси и нарушение на чл. 20, ал.3 от Закона за публичните предприятия“, посочва в свой пост във фейсбук Дунчев.

Бившият депутат уточнява, че Югозападното държавно предприятие и община Белица са не само конкуренти, но общината е и с партийно управление на ДПС. А цитираният от него текст от закона казва – не може да бъдат управители и изпълнителни членове на съветите на директорите и на управителните съвети лица, които работят по служебно или по трудово правоотношение, освен като преподаватели във висше училище и/или като лекари или лекари по дентална медицина в лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения.

„На 25.01.2023 г. е последното разрешително за сеч на Община Белица, издадено лично от Николов (Светослав – б.а.), докато от Благоевград управлява паралелно и конкурентното ДГС „Белица“ – териториално поделение на Югозападното държавно предприятие“, разкрива сърцевината на проблема Дунчев. От думите му излиза, че един и същи човек управлява горите на община Белица и конкурентното им държавно горско стопанство „Белица“.

„Същото лице (Светослав Николов – б.а.) стана известно от разследване на Биволъ, като „лично“ назначение в ЮЗДП на Радо Ревански (ДПС) – кмета на Община Белица, и вероятно една от причините всички търгове за дървесина в ДГС Белица да са нагласени.

Не стига това, но служебното Ви правителство реши преди дни да махне тавана на заплатите на управители на държавни предприятия като Светослав Николов. И така, докато много горски ги уволняват, заради партийни пристрастия, ДПС и Вие, господин президент, не само назначавате Ваши хора на по две работни места, но и на максимални заплати“, твърди още Дунчев в поста си във фейсбук. Все още публична реакция от Президентството по казуса не е изказана.

Независимо от изборните въртележки, несменяем директор от десетилетия на Югозападното държавно предприятие си остава Дамян Дамянов. Горското му предприятие, поне в последните 3 години, е буквално в поредица от скандали, след като стана ясно, че на брега на язовир Искър в едноименното държавно горско стопанство към това предприятие е изникнал триетажен незаконен хотел на Румен Гайтански – Вълка, който уж бил ремонтирана стара работилница. Едва преди броени дни дойде окончателно решение на съда за бутане на една от сградите на незаконния комплекс.

Виден масон в управата на горските фирми

Оказва се, че в борд на горско предприятие има и известен масон. В Управителния съвет на Северното централно държавно предприятие е назначен Искрен Маринов Йотов, като това се случва със заповед на бившия аграрен министър Иван Иванов от кабинета „Петков“. Заповедта е от 2 февруари 2022 година, показва Търговския регистър. Йотов е бил представител и велик майстор на Обединена Велика ложа на България във времето от 11 април 2018 г. до 3 ноември 2020 г. Данни от самия сайт на държавната горска фирма показват, че Йотов всъщност е председател на УС на горското предприятие.

Искрен Йотов е и визионер, още през 2019 г., той заявява пред медиите, че се надява скоро да ги покани в първия действащ музей на масонството в България. Проверка показа, че такъв действително е открит в началото на 2020 г. Отворен остава въпросът дали Йотов е визирал точно него или е друга инициатива.

В политически аспект Йотов е бил 8-и в листата на БСП- Ловеч за кандидат-депутати на изборите през 2013 година. Търговският регистър показва още, че в момента той се явява едноличен собственик на фирмата „Еф Си Ар инвест“.

Предметът ѝ на дейност е инвестиционна, посредническа и консултантска дейност, както и всяка друга дейност, незабранена със закон. Той е и едноличен собственик на фирмата ФИ ЕООД, чийто предмет на дейност е консултантски услуги, вътрешен и международен туризъм, ловен туризъм, ресторантьорство и хотелиерство и др. Йотов в момента е и в управата на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“.

Търговският регистър разкрива още, че Йотов е имал и предишен управленски опит на държавна фирма. Във времето от края на юли 2013 г. до 13 септември 2013 г., т.е. главно по времето на кабинета „Орешарски“, е бил в управата на „Академика 2011“, която е държавна фирма към Министерство на спорта. Самото дружество притежава множество спортни бази на територията на Република България. Йотов е бил и управител на адвокатско дружество „Йотов, Ботева и Сие“, което вече е заличено от Търговския регистър.

В същото държавно горско предприятие се оказва, че е върнат отново като директор Иван Недков, като това според Търговския регистър се случва на 11 ноември 2022 г. Той беше уволнен през юли 2018 г. от тогавашния министър Десислава Танева и по лично разпореждане на Бойко Борисов.

Причината, обявена от земеделското министерство, беше, че „проверката на екипа на Инспектората на Министерство на земеделието и храните по сигнал за ползване на лек автомобил от СЦДП в град Габрово, е констатирала нарушения“. Проверка на Mediapool показа, че с Иван Недков аграрният министър Явор Гечев е подписал договор за управление със срок „до провеждане на конкурс“ по Закона за публичните предприятия.

Подобно на Искрен Йотов, и Иван Недков е свързан за ловния бизнес. Той е бил управител на „Балкан Хънтър“ до 7 ноември 2022 г. Предметът на дейност на дружеството е „туристическа дейност в страната и чужбина, а също и ловен, екологичен и селски туризъм“. Бил е управител и на друга подобна фирма – „Ин Сафарис“, бил е и в управата на сдружение – „Българска ловна асоциация“.

Данните от Търговския регистър показват, че до 22 април 2020 г. Недков е бил управител на дружеството „Агро Екопродукти“ ООД. Според Търговския регистър то се явява собственост на „Тера Тур Сервиз“ и на „Тера уей енерджи груп“. Управител на първата е Васил Златев Петков, който е баща на дългогодишния шеф на Лукойл Валентин Златев.

Оказва се, че от 3 януари тази година фирмата „Тера Тур Сервиз“ вече е собственик на регистрираното в Никозия, Кипър дружество – „Тера уей инвестмент груп“. Представител на фирмата е и самия Валентин Златев. Собственик на спомената „Тера уей енерджи груп“ е регистрираната в Никозия Тера Уей Холдинг Лимитид.

Интересите на семейство Златеви не са от вчера в сферата на лова. Именно от 2009 г. Васил Златев с фирмата си „Тера Тур Сервиз“ и държавата стопанисват ловен дом „Паламара“ в община Венец.

Ловната станция се слави като любима за риболов и лов на бившия премиер Бойко Борисов и дори бе наречена от бившия депутат на Демократична България и „Зелено движение“ Владислав Панев – „тайната бърлога“ на Борисов.

В борда на същото Северноцентрално държавно предприятие след проведен конкурс аграрният министър Явор Гечев е назначил с 5-годишен мандат Николай Митев Митев. Договорът е от 13 януари 2023 г.

Летци в горските фирми

Оказва се, че хора, подкрепили издигането на президента Румен Радев за втори мандат, също са получили пристан в бордовете на горските фирми. Проверка на Mediapool показа, че на 12 септември 2022 г. в Югоизточното държавно предприятие е назначен Васил Петров.

Той е юрист по образование и преди това е бил втори мандат общински съветник в градския парламент на Сливен от квотата на БСП. В местните медии в Сливен Петров се сочи като активист за издигането на президента Румен Радев за втори мандат. Търговският регистър показва, че той е представител и на Българска външнотърговска компания, чийто предмет на дейност е покупка на стоки с цел препродажба.

Активисти по издигането на Румен Радев за президент се наблюдават и в други горски фирми. Любопитен детайл е, че в борда на друга държавна фирма – Северозападното държавно предприятие, е Славей Тоширов. Той бе кандидат на БСП за кмет на община Кнежа и водач на листата за общински съветници. Тоширов е пилот, завършил ВВУБ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. Той е бил председател на Инициативния комитет в Кнежа за подкрепа на Румен Радев като кандидат за президент. В материал на в. „24 часа“ се съобщава, че Тоширов е първият инструктор на Радев.

Славей Тоширов влиза в предприятието през септември миналата година, т.е. в последното служебно правителство на президента. На 13 януари тази година след проведен конкурс той е назначен от аграрния министър Явор Гечев с 5-годишен мандат за независим член на УС на горското предприятие.

А, ако се върнем към Югоизточното държавно предприятие, прави впечатление, че по време на последното служебно правителство в дружеството е върнат начело Димчо Динев Радев. Той е бил назначен в борда на същата фирма на 9 юни 2021 по време на служебното правителство на Стефан Янев и е бил освободен на 11 февруари 2022 г. по време на кабинета „Петков“.

60 млн. лв. за горски пътища. Сделка или не?

Въртележката със смените на кадрите ярко се откроява и в Южното централно предприятие. Там още по време на първото правителство на Стефан Янев, на 20 юни 2021 г., в борда влиза Здравко Димитров Бакалов, който е освободен по време на кабинета на Кирил Петков и е върнат на 19 август миналата година по време на настоящото служебно правителство на Румен Радев. Оказва се, че междувременно Бакалов печели конкурс и на 13 януари т.г. аграрният министър Явор Гечев го назначава с 5-годишен мандат за директор на предприятието и член на УС – представител на държавата.

От лятото на 2021 г. в борда на държавната горска фирма е Николина Георгиева Чолакова, която според местните медии в Смолян е била главен счетоводител на фирмата на служебния областен управител Стефан Сабрутев, кандидат за кмет на Смолян от БСП в последните два местни избора.

Последно на 4 август м.г. служебният премиер Гълъб Донев назначи Сабрутев като областен управител на мястото на Емил Хумчев. Сабрутев беше областен управител за 7 месеца и през 2021 г. при правителство на Стефан Янев. Проверка в Търговския регистър показва, че в момента се обработва вписването на Чолакова за назначаване с 5-годишен мандат като независим член на УС.

Рокадите и политическите връзки обаче бледнеят на фона на мегапоръчката, която пусна същото горско предприятие – 60 млн. лв. за 4 години и то за прокарване на горски пътища. Става въпрос за т.нар. просеки, които се използват за спиране на потенциални пожари. Предметът на поръчката е проектиране, авторски надзор и строителство на нови трайни горски пътища, основен ремонт на съществуващи и също и изграждане на укрепителни съоръжения. Едно от най-спорните изисквания към кандидатите обаче бе общият оборот за последните три финансови години да е поне 116 млн. лева без ДДС, като близо 40 млн. лв. от тях трябва да са генерирани от дейност, съвпадаща с тази, заложена в поръчката.

Именно този критерий бе повод депутати от „Продължаваме промяната“, предвождани от Александър Дунчев, да се усъмнят, че поръчката се прави за конкретна фирма и да поискат разяснения чрез механизма на парламентарния контрол от тогавашния аграрен министър Иван Иванов от квотата на БСП в правителството на Кирил Петков. Подозренията са, че Здравко Бакалов е уволнен тогава именно заради тази поръчка в мандата на правителството на Петков. В крайна сметка в поръчката участваха 12 фирми, но тя в момента стои на трупчета, защото се обжалва от отстранен участник и от втория класиран.

От предприятие в предприятие

Работата в държавна горска фирма безспорно се оказва сладка. Как иначе да се обясни, че шеф от едно горско предприятие по-късно се оказва в шеф на друго. Така, например Веселин Нинов бе сменен през юни 2021 от служебното правителство на Стефан Янев като директор на Североизточното държавно предприятие – Шумен. Нинов заемаше там този пост още от втория кабинет на Бойко Борисов.

Голямата изненада е, че още на 29 юли 2021 г. Нинов влиза в борда, но на Северозападното държавно предприятие. Още по време на служебното правителство на Стефан Янев Нинов е назначен от бившия аграрен министър Христо Бозуков за директор и член на УС – представител на държавата за 5 години. Договорът му е от 22 октомври 2021 г.

Иначе в момента председател на УС на Североизточното държавно предприятие е областният лидер на БСП в Шумен адвокат Веселин Пенчев. На този пост през 2021 г. той замени Бейзат Яхя. В свои публикации сайтът „За истината“ определяше Яхя като най-силният човек на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Делиормана, който не криеше близките си връзки и с Бойко Борисов . Директор на Североизточното държавно предприятие е инж. Ради Иванов, който е назначен на поста след спечелен конкурс, а заповедта е от 26 октомври 2021 година.

Пъстра и многолика е въртележката от шефове, която се върти в горския сектор – едни влизат, други излизат, а трети се връщат. Какво ще натворят по отношение на опазване на горите и сечите, тепърва ще видим.

Източник/ци: РАЗСЛЕДВАНЕ: Това са горските шефове - масони, слуги на олигарси и ловни барони - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!