Следвайте "Буднаера" в Телеграм

79% скок на храните от фермата до щанда. Статистиката отчете невероята надценка при търговците в България

Почти двойно оскъпяване на продуктите от склада до магазина у нас, показа сравнение на средните цени на едро по тържищата и в магазините с данни от бюлетина на Системата за агропазарна информация (САПИ) в цялата страна. Статистиката отчете невероятните 79% надценка при търговците в България. Средното оскъпяване на хранителните стоки по пътя от търговеца на едро до потребителя е 36%.

Цената набъбва най-много при най-бързо развалящите се продукти, както и при тези, които по принцип са с ниска цена и поради това не би се усетила толкова много.

Рекордът от 79% принадлежи на ябълките, които в по-голямата си част в нашата търговска мрежа са вносни – полски, италиански и германски, като само около 20% са родно производство. Само през последната седмица те са поскъпнали с над 5% по тържищата, но цената им в търговските обекти през същото време е намаляла с 1%. Разликата обаче е огромна – докато на едро се продават средно по 1,39 лв. за 1 кг., средната им цена в търговските обекти е 2,50 лв.

Високата надценка важи и за много от останалите плодове и зеленчуци, които се предлагат през зимата. Например портокалите поскъпват с 48% от склада до щанда, мандарините – с 36%, а лимоните  с 32%.
Скокът при бананите е доста нисък на фона на останалите – 22%. Тяхната цена в магазините през последната седмица не се е променяла и е средно 3,86 лв., докато по борсите има незначително понижение от 0,3% и е 3,15 лв.

Голяма разлика има при млякото и млечните продукти, което се обяснява с това, че те също са нетрайни, но със скъпоструващо съхранение. Например бялото саламурено сирене се оскъпява с  50% от тържището до магазина (колко още - от фермата до борсата статистиката мълчи), като не липсват населени места, в които цената му стига до 29,45 лв. за 1 кг. Все пак средната за страната според бюлетина на САПИ е 17,13 лв.
При прясното мляко разликата между цените на едро и дребно достига 43%. Преди дни производители протестираха срещу ниските изкупни цени - литър мляко се изкупува за 80-90 ст., но в магазините се продава за над 3 лева.
При киселото мляко с 3% и повече масленост търговската надценка е средно 31% за страната, а за кашкавала – 33%.

Редица изначално евтини зеленчуци имат също много висока надценка. Например зелето и морковите поскъпват от борсата до магазина съответно с 46% и с 48%, а картофите – с 38%. Това е всъщност е търговски трик – техните цени са ниски и на фона на инфлацията се разчита, че потребителите няма да усетят разликата.
Така зелето по борсите струва по 80 ст.  за 1 кг., а в магазините е по 1,17 лв., което прави разлика от 46%.
Такова високо оскъпяване търговците обаче не си позволяват при доматите и краставиците, защото  това би направило стоката непродаваема.

Те поскъпват с 22-23% от борсата до щанда. Доматите например на едро струват по 3,44 лв., докато на дребно са средно по 4,20 лв. Краставиците са още по-скъпи – от 4,90 лв. средна цена по борсите в магазините достигат до 6,05 лв. По борсите само за една седмица има 11% поскъпване, докато по магазините е значително повече - 21%.
Яйцата, които са рекордьори по покачване на цената през последната година, имат средно 44% търговска надценка.

Върху олиото от дълго време насам търговците слагат 30% надценка. По магазините средната цена на бутилка от 1 л. слънчогледово е 5,49 лв., докато по тържищата е 4,20 лв.
Пилешкото поскъпва средно с 28%, а каймата с около 11%, докато стигнат до магазините. С около 15% поскъпва свинското месо.
Захарта поксъпва само с 13% от борсата до магазина. Средната цена на едро на бялата кристална захар е 2,55 лв., а в магазините – 2,89 лв.

При ориза търговската надценка е 22%, а при брашното – 32%. Зрелият фасул обаче има доста високо оскъпяване - 59%.
Кашкавалът пък излиза от мандрата за 17,90, а се продава и за шеметните 37,90 лв.

Егор Глазунов

Източник/ци: 79% скок на храните от фермата до щанда | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!