Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС забранява износа на тоалетни чинии за Русия, за да отслаби Путин


Снимка: EUobserver

Десетият пакет от санкции на ЕС срещу Русия ще се съсредоточи върху спирането на продажбите на високотехнологични стоки, които могат да бъдат използвани в оръжейни системи, както и на санитарни стоки като тоалетни чинии.

EUobserver съобщи, че черният списък за износ от 146 страници ще включва електроника, лазери, радиооборудване, софтуер, авионика, морски камери и редкоземни минерали, както и други по-специфични компоненти, използвани в нанотехнологиите.

Вестникът обаче отбелязва, че пакетът ще обхваща и повече „символични предмети“ от ежедневна употреба. Сред тях са „бидета, тоалетни чинии, казанчета за промиване и подобни санитарни изделия“, както и светодиоди, конопени прежди, машини за сортиране на поща, глинени съдове, тухли, гуми и дори върхове за писалки.

Посланиците към ЕС обаче не успяха да постигнат споразумение по пакета в сряда, като медиите съобщиха, че въпросът за синтетичния каучук, който се използва в гумите, се очертава като препъни камък.

Необходима е подкрепата на всички 27 страни-членки, за да бъде приет пакетът. Лидерите на ЕС напоследък обаче се оплакват, че измислянето на нови санкции става все по-трудно, тъй като целите стават все по-оскъдни. Независимо от това, Брюксел се надява да финализира пакета преди 24 февруари, годишнината от началото на войната на Русия в Украйна.

Източник/ци: ЕС забранява износа на тоалетни чинии за Русия, за да отслаби Путин

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!