Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Турците ни изпратиха като герои“: Българските спасители се върнаха от пострадалите райони


Българските пожарникари търсят пострадали под рухналите сгради в Турция, снимка: МВР

Турците изпратиха българските пожарникари с аплодисменти и клаксони. Това каза пред журналисти ръководителят на екипа Калоян Дончев. В четвъртък приключи мисията в Турция на екипа за търсене и спасяване на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Турците ни посрещнаха и изпратиха като герои. На връщане по магистралата ни настигаха шофьори, които свиреха с клаксони и ръкопляскаха”, разказа Дончев.

Екипът от около 80 души основно работил в град Бесни.

„Това беше огромно бедствие. Трудно ще забравим видяното. Заедно с полския екип открихме жена под развалините. Спасителната операция продължи 22 часа”, каза още Дончев.

„Участвах в полева операция под руините. Наложи се с колега от Полша да ампутираме горния крайник на пострадал”, коментира д-р Йолов от Медицинския институт на МВР.

„Цялата организация беше перфектна. Благодаря на екипа за бързото реагиране в различни ситуации. Нямаше инциденти. Показаха, че могат да работят с останалите европейски модули. Те са истински професионалисти”, допълни началникът на ГДПБЗН – МВР Александър Джартов.

„В една такава ситуация даваш всичко от себе си. Оставяш чувствата и емоциите настрани”, поясни Петър Петров, зам.-ръководил на модула в Турция.

Източник/ци: Турците ни посрещнаха и изпратиха като герои: Българските пожарникари се завърнаха от пострадалите райони - Труд

„Турците ни изпратиха като герои“: Българските спасители се върнаха от пострадалите райони

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!