Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Натискът на САЩ! Как Кирил Петков ни предупреди още през май: О'Брайън ще дойде и ще ви оправи!

Вероятно О'Брайън не знае, че независимата система функционира независимо

Чиновникът на Байдън изразил настойчивото желание на САЩ - първо, да бъде съставено правитество между ГЕРБ и ПП/ДБ и второ, ВЕДНАГА бъде приет законът на Зарков за контрола върху главния прокурор

Автор:
Епицентър.бг

"Никой никога не ни е натискал нито за смяната на Бойко Борисов, нито за коалиция с ПП и ДБ".
Това отговори днес зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на плъзналите из партийните централи слухове, че ръководителят на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън се опитва да съшие бъдещото правителство на България.

Самият въпрос издава информация.

А тя е, че в срещите си с представители на правителството и с лидери на някои политически сили чиновникът на Байдън изразил настойчивото желание на САЩ - първо, да бъде съставено правитество между ГЕРБ и ПП/ДБ  (като ПП/ДБ ще са водещите, а ГЕРБ ще осигуряват парламентарната подкрепа) и второ, ВЕДНАГА бъде приет законът на Зарков за контрола върху главния прокурор, като изискването било "дори запетайка да не се променя в него". А, както се знае, предлаганите от Зарков текстове са противоконституционни и срещу тях възразиха независимите институции у нас. Приемането на самия закон пък изисква промяна на Конституцията, което не може да стане ВЕДНАГА.

Освен това няма как да се допусне съдия да разследва главния прокурор, за което настояват от ДБ и което е внушено от тях на САЩ, защото това би превърнало механизма за назначаването и уволняването на главния прокурор в "бухалка", категорични са български политици.

Поведението на О'Брайън предизвика гневната реакция на председателя на парламента Вежди Рашидов, който в прав текст обяви натиска на О'Брайън върху българските политици като "груба и агресивна намеса във вътрешните работи на суверенна държава!"

"О'Брайън счупи рекорда по безпардонна и груба намеса в държавния живот на България", реагира остро и бившият конситуционен съдия Георги Марков.

"Вместо реална съдебна реформа, ни призовават към екзорсизъм. За изпълнители са призовани прокурорите. Ако не гонят "бесове" без доказателства, дайте да ги сменим. Това горе-долу е представата на много хора за съдебна реформа. Реална полза няма", категоричен е бившият въртрешен министър Богомил Бонев.

"В Брюксел наистина са учудени, че този американски служител не може да направи логична връзка между "независима съдебна система" и "независим главен прокурор". И е настоял да се приеме закон за независим главен прокурор", заяви бившият председател на парламента и настоящ евродепутат Александър Йорданов.

Така вместо да постеле килима на националното съгласие за ефективна борба с корпуцията О'Брайън пося поредното разделение в обществото, което хвърля сянка върху успеха на мисията му. 

Сянката на О'Брайън върху българската политика обаче е по-дълга и не е от днес. 

При бегъл поглед назад във времето ще изплува една случка от май 2022 година в 48-ото Народно събрание.

Тогава депутатът от ДПС Станислав Анастасов на специален брифинг в парламента разказа една невероятна история, случила се в кулоарите на законодателния храм, която мнозина бързо забравиха, но днес тя има своето актуално значение.

Това е станало на 13 май по време на петъчния парламентарен контрол, когато депутатите напускат залата.

"Кирил Петков се опита да ме привика с жест. Застанах на дистанция около метър и половина - два, за да може все пак да се чуваме. Не държа някой да ми говори на ушенце, ние сме против тези неща. Той ми каза: "Аз ще ви оправя". В първия момент не повярвах на ушите си, казах "Моля?". А той повтори: "Аз вас ще ви оправя... Джеймс О`Брайън е името на човека, до три седмици очаквайте новини". Приканих го да излезе на трибуната и да го повтори, а той се облегна назад и каза: "До три седмици очаквайте новини". Имаше колеги зад мен, от групата, между другото, така че има достатъчно свидетели на случката", разказа Станислав Анастасов.

От ДПС тогава реагираха гневно - лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ съобщи, че са изпратили писмо до О'Брайън, питайки го "кой, как и защо използва името му за заплахи на политически опонент".

Случката отшумя, парламентът се разпусна, но тогава Кирил Петков, злоупотребявайки с името на О'Брайън, всъщност каза истината - О'Брайън дойде и ни оправи!

Само че

Член 126, ал. 2 на Конституцията определя функциите на главния прокурор така: да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Пленумът на Висшия съдебен съвет е този, който прави предложение за назначаването или освобождаването му.

Вероятно О'Брайън не знае, че независимата система функционира независимо. Намеса на изпълнителната власт в нейната работа и функции не се допуска.

В противен случай ще върнем зловещото време на комунистическата система, когато партията, която имаше изпълнителната власт едновременно обвиняваше и съдеше.

Източник/ци: Натискът на САЩ! Как Кирил Петков ни предупреди още през май: О'Брайън ще дойде и ще ви оправи!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!