Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БЪЛГАРИЯ ПРЕДУПРЕЖДАВА! Те са ни стегнали в мъртва хватка и

Миналата седмица президентът Радев направи нещо нечувано в историята на нашата демократична беззъба дипломация. Обяви, че България ще наложи вето, ако ЕС реши да наложи санкции на руското ядрено гориво. Т.е. няма да позволи политическите кроежи на Брюксел да ликвидират българската атомна енергетика. За пръв път, не откакто е член, а откакто подаде молба за членство в ЕС, България показва пред Европа характер, за пръв път не превива гръб пред нареждания, директиви и сплетни, не моли и не се спотайва. Не, казва Радев, не ни устройва, т.е. няма да стане. Точка.

Дали ще успеем да удържим на натиска все пак е под въпрос. Знаем, че съюзниците ни имат богат набор от средства за принуда – подкупване, финансово задушаване, провокиране на размирици, та до преврати. Те са ни стегнали в мъртва хватка и няма да я отслабят ей-така, защото нещо не ни харесва. Но все пак медалът има и друга страна. Светът се променя, стратегическите баланси се пренареждат. Западът изглежда все по- объркан. Светът, като изключим Европа и англосаксонците, продължава да развива отношенията си с Русия. Силите на Зеленски свършват, привършват и възможностите на поддръжниците му безкрайно да го издържат и въоръжават.

За това свидетелства и един интересен факт. Обявено бе, че САЩ са конфискували 5 милиона и нещо долара от сметката в американска банка на руския олигарх Малофеев. Откраднали ги под предлог, че нарушавал санкциите. Причината е, че е руснак и е имал глупостта да държи пари в американска банка при тези обстоятелства. Парите, успокояват ни наши сайтове, щели да бъдат за Украйна. Изглежда благородно. Америка експроприира експроприаторите. Истината обаче изглежда съвсем друга. Милиончетата щели да отидат за погасяване на украинския дълг към САЩ. Киев да не се надява да ги прибере. За това, че парите за Украйна не са безчет и дори американската каса има дъно говорят и съобщенията, че републикански конгресмени са внесли проекторезолюция за прекратяване на военната и финансовата помощ на САЩ за Украйна. Мине ли нещо такова, след 24 часа и европейската солидарност със Зеленски ще отиде на кино. Един крах на режима в Киев ще доведе до тежки политически земетресения в Европа.

България трябва да има това предвид и да вземе всички необходими мерки, за да се защити. След като веднъж дадохме оръжия на Украйна, защото Народното събрание реши, надявам се повече това да не се допуска, каза президентът. Значи, поне в следващите месеци няма да дадем и един куршум на Киев. Цитирам Радев, защото повечето от продажните медии потулиха тези му становища, уплашени, че те не са в синхрон с позициите на настоятелите им, а е важно зрителите на “ Не се страхувай “ да знаят истината.
Разбира се, след изявлението на президента американските пионки тук веднага нададоха писъци. Един трамвай, да не кажа един файтон хора отидоха да кряскат пред президентството. Могъщ корифей на демократичната мисъл заплаши Радев с импийчмънт. Как можел да си позволи да пречи на противопоставянето на Русия. Клиентите на Козяк изглежда пощуряват при всеки опит за самостоятелно, неодобрено от Вашингтон и Брюксел решение, колкото и то да отговаря на българските интереси. Изглежда те вече са придобили условния рефлекс на кучето на Павлов – светне ли лампичката на нечие несъгласие с американските постановки, от тях потича лигата на отрицанието.

Тук интересно е още нещо – не чухме ръководствата на партии като БСП и Възраждане, чиито позиции по атомната енергетика и Украйна би трябвало да се покриват с казаното от президента, да подкрепят думите му. Замълчаха, само защото ги е казал Радев. Толкова махленско ли е мисленето в българския политически живот ? Изглежда.
Президентът каза и още нещо важно. Преговорите за членство на РСМ в ЕС няма да започнат, докато Скопие не признае българите в Конституцията си. Категорично ! Крайно време беше този коз да бъде поставен на масата. Защото колкото повече се правим, че не забелязваме българофобията на Скопие, толкова повече тя се развива по модела на русофобията в Киев. Съвпаденията между действията на двете столици спрямо по-големия брат и съсед са толкова много, че не могат да бъдат оставени без внимание. Омраза, забрани, унижения, насилие над хора – там с руско, тук с българско самосъзнание. Там Франция и Германия преметнаха Русия с Минските съглашения, в нашия случай Франция ни изнуди да преглътнем резервите си към преговорите на Скопие с Брюксел. В РСМ още няма убийства като това в Одеса през 2014 г., но нищо чудно нещо подобно да бъде организирано. Вече започнаха с побоищата, скопските власти пребиха и арестуваха дори български народен представител и спътниците му. Впрочем, съвпаденията между политиките на омраза в Киев и в Скопие ни правят впечатление не от вчера.

България трябва да направи всичко възможно да не допусне развихрянето на фобиите на Скопие по киевски образец и може би, под същата диктовка. Виждаме докъде може да стигне омразата, ако не бъде своевременно обуздана. Затова условието, поставено от Радев миналата седмица пред РСМ изглежда важна стъпка, обоснован призив към разум, успокояване и конструктивен диалог между правителствата на двете страни. Още повече че ако англосаксонците загубят битката в Украйна, те, според някои анализатори, могат да се опитат да подпалят Балканите. Защо, по каква причина е друг въпрос. Ние трябва да сме готови за подобен сценарии, даже да не е в тези параметри или дори да не бъде разигран.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 13 февруари 2023 г. по Евроком )

Източник/ци: БЪЛГАРИЯ ПРЕДУПРЕЖДАВА ! – POGLED.EU

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!