СХЕМА: Защо Румен Вълка изсече 2 декара гора в Борисовата градина?

Луксозна 6-етажна жилища сграда с прилежащ към нея СПА комплекс с минерален извор с обща застроена площ от над 5 декара се подготвя да строи в Борисовата градина в София мажоритарния собственик на затворената от години обществена къпалня „Мария Луиза“ Румен Гайтански – Вълка, предаде „Уикенд“.

Мълвата за скандалния инвестиционен проект на Румен Вълка върху уж забранената за строителство територия на Борисовата градина се носи от миналото лято, но доскоро малцина вярваха, че това наистина може да се случи.

Варварската сеч по тъмни доби на над 2 декара дървета в защитена територия в центъра на София обаче е поредното нагледно доказателство, че държавната и общинска власт са неспособни да защитят обществения интерес, а даже напротив – волно или неволно съучастват на „добре облечените бизнесмени“ в набезите им по доразграбването на апетитните парцели в столицата.

Последният засега епизод от сагата с градския басейн „Мария Луиза“ се разигра тихомълком и без публика в нощта на 31 януари срещу 1 февруари. Тогава тежка механизирана техника и армия дървосекачи са били стоварени пред някогашния централен вход на къпалнята „Мария Луиза“ откъм бул. „Пейо Яворов“.

Бригадата на Вълка изсича над 100 дървета върху терен от 2,5 декара през нощта. Незаконната сеч в Борисовата градина продължава и в нощта на 1-и срещу 2-и февруари, въпреки наличието на патрули на „Общинска полиция“ в парка.

Формален повод за разчистването на строителна площадка в Борисовата градина дава кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков. Дни преди поголовната сеч Трайков дава разрешение за премахването на 11 дървета в зоната на плувните басейни.

Според обяснението на Трайков, решението за премахването на дърветата е взето от „експертите от района“, които след постъпила молба от дружеството-собственик на къпалнята са изготвили оценка за изсичането на 5 изсъхнали бора и още 6 дървета – круша, череша и ясен, саморасли в подпорната стена и бетоновите стъпала край плувните басейни.

Издаденото разрешително от Трайчо Трайков за премахване на дървета обаче е използвано умело от хората на Румен Вълка, които незаконно изсичат по тъмни доби терен от над 2 дка гора.

По подобна схема преди няколко години бяха построени и двете помощни игрища на стадиона на ЦСКА в Борисовата градина – чрез разрешение за премахване на изсъхнали дървета, дошло от тогавашния кмет на район „Средец“.

Тогава бяха изсечени над 20 дървета, а от ЦСКА се разминаха само с административна глоба от няколко хиляди лева. Глоба вече е наложена и на Румен Гайтански, неговото дружество ще трябва да плати санкция от 100 000 лева. Срещу цената на един панелен апартамент митичния бос на боклука направи още една важна крачка към намеренията си да застрои Борисовата градина.

Оправданието на Трайчо Трайков за варварската сеч в къпалнята „Мария Луиза“ е, че собственикът на затворения обществен басейн е извършил престъпление, тъй като не го бил уведомил за премахването на дърветата.

„В разрешението, което издаваме и важи за две години е предвиден задължителен уведомителен срок от 48 часа преди началото на премахването.

След като е информиран, районен експерт – еколог винаги отива на обекта в посочения ден и час и следи за изпълнението – маркира дървета за премахване по Разрешението. За да се извози отрязаната растителност, отрязаните дървета следва да се маркират и да се издаде превозен билет за дървесината, който важи за 12 часа от момента на издаването.

Като средство за контрол е задължителната направа на снимки на натоварената дървесина. В противен случай, системата не разпечатва превозен билет. В конкретния случай уведомление, че дърветата по разрешението ще бъдат премахнати на 01.02.2023 г. не е постъпвало.

Научихме от сигнали на граждани, за което им благодаря. Веднага се разпоредих експерти от района да се свържат с Паркове и градини и Зелена система и да отидат на място. Установи се, че вече са премахнати повече от разрешения брой дървета“, твърди кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

Мнителни поддръжници на Трайчо Трайков са на мнение, че акцията по изсичането на 2 дка гора в Борисовата градина цели да компрометира кандидатурата му за кмет на София. Други обаче развиват тезата, че Трайков е скрит съучастник на „добре облечените бизнесмени“ в опита им да заграбят парчета от Борисовата градина.

И дават пример със сагата с автокъща „Капитолия“. Оказионът все още функционира и няма изгледи да бъде съборен, въпреки че Трайчо Трайков на няколко пъти да беше обявил, че ще изгони „Капитолия“ от заграбената територия в парка.

Градската къпалня „Мария Луиза“, някога изцяло собственост на Столична община, премина в ръцете на мафията през 2003 г.

благодарение на тогавашния шеф на общинската фирма „Софийски имоти“ Тошко Добрев. С поредица от хитри ходове общинарите от София прехвърлиха къпалнята в общинското дружество, а Добрев я хариза на босът на ВИС-2 Георги Илиев чрез създаването на смесено дружество между „Софийски имоти“ и фирмата-наемател на плажа „Мария Луиза“.

След мафиотската екзекуция на Георги Илиев през 2005 г., къпалнята премина в ръцете на Румен Гайтански – Вълка, който месеци по-късно я затвори за посетители с официален мотив, че предстои основен ремонт.

Въпреки, че Столична община все още контролира 42% от собствеността на къпалнята, градския басейн на София вече 17-а година е затворен и се руши. Макар през последните 2-3 години на няколко пъти да се заговори, че Румен Гайтански предвижда да отвори къпалнята, малцина вярват, че това някога ще се случи.

Съмненията са, че Вълка планира да изгради луксозна жилищна сграда и частен СПА комплекс за богаташи откъм централния вход на „Мария Луиза“ насред парка. Снишаването на Трайчо Трайков и общинските власти в София след безобразната и незаконна сеч, разчистила терен за строителство, са индикация, че и този път номера ще мине…

Източник/ци: СХЕМА: Защо Румен Вълка изсече 2 декара гора в Борисовата градина? - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!