Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шеф Борис Петров: По-добре децата да ядат скакалци, отколкото сирене

Европейският съюз разреши използването на насекоми в храните. Регламентът влезе в сила от 24 януари 2023 г. Поредните изменения в световната хранителна индустрия се определя като „нова храна”, която трябва да спаси човечеството от световния глад. Одобрени за включване към блюдото на човеците чакат и други насекоми, които са източник на протеин и до сега са били използвани за направата на фуражи за животни. Бисквити, хляб, кексове и шоколад  ще могат да се правят от щурци, биволски червей, лаврите на брашнения бръмбар и други.

May be an image of text
Facebook

Как ще приемат българите насекомите като източник на протеин? Ще победи ли скакалеца кебапчето и още много въпроси отправи наш репортер към един от най-популярните майстори в кухнята – шеф Борис Петров, популярен и с участието си в един от знаковите сезони на „ВИП Брадър”.

– Шеф Петров, нека започнем с това, че страховете български  започнаха след наредбата на ЕС, според която в колбасите и хлебните изделия занапред ще могат да се слагат насекоми..

– Ами да, така ще е. Търсят се протеини за изхранване на човечеството. Не виждам нищо опасно.

– Сериозно ли говорите?

– Напълно! Инсектите, които ще се отглеждат, пропорционално са същите като при животните. Нали знаете, че нито една кокошка няма да е жива, ако хората не ги репродуцират. Търсенето на протеини се нарича добив. Прави се от хилядолетие. Когато се направят колбаси с инсекти, които са евтини, българинът ще си ги купува. Вероятно се налага да се изхранват определени нации и популации. Аз лично предпочитам едно дете в Кения да бъде нахранено с колбаси, съдържащи протеин от внимателно отглеждани скакалци във ферма, отколкото да умре и да го изядат лешоядите.

Това е глобален план, който няма да подмине и нас. Ние сме много малка държава, населението се топи прогресивно. До 30 години тук ще останат само тези, които дължат пари на банките. Но и банки няма да има у нас. Те ще събират парите от разстояние. Да, протеините ще сменят хранителния ни режим и т.нар. генетична диета.

– Извинете, бихте ли пояснил на нашите читатели какво ще рече генетична диета?

– Всяка държава има такава. Генетиката на човека се изгражда спрямо хранителната диета. Пример, в Япония хранителният режим не е сменян над 2600 години. В Южна Италия и Южна Испания от около 2000 години. Поради тази причина генетично сме еднакви с Южна Италия, Гръцка Македония, както аз нарича една част от южната съседка, дори с Испания, но живеем с около 15-20 години по-малко от населението там, защото си сменяме хранителната диета.  А това е нещо важно за здравето и дълголетието.

– Кебапчето или скакалецът ще победи?

– Кебапчето вече ни е заробило. В България хората градят една генетична верига от славяни, прабългари и други. Между седми и десети век се регенерира нашето ДНК. През тринадесети век ние си сменяме хранителната диета. Към 14-15 век тотално сменяме храната си, което е по-лошо от това да ядем инсекти. Ние вкарваме арабска, турска кухня. От северните балкани също. До 13 век, времето на Асеневци, и храната и облеклата ни са на били на ниво.

Има две основни книги, които определят хранителния режим на хората. Едната е от първи век. Писана е от Апиций, главният готвач на Тибереий. Той перфектно обяснява древната гръцка кухня и тази на Балканите, говори за сирената, за млеката. Но падаме под турско робство. По-скоро не падаме, а сме зарязани от нашите царе, които решават да бягат и да си правят свои царства.

Под диктовката на Падишаха хранителният ни режим е променен. Какъв е резултата – по ген сме като хората в Сардиния, но живеем с поне две десетилетия по-малко. Защо?! Защото идва кебапа и храни, които по-рано не ги е имало. Еволюционно имунната ни система не е разработена да приема кебапчето, защото за това са нужни хиляди години.

Храната може да е добра или лоша, но организмът свиква с нея. Знаете, че в Азия има хора, които никога не са яли мляко и сирене, те са толерантни на лактоза. В арабския свят са били бедни, хранили са се предимно с въглехидрати, като смениха хранителния си режим и почнаха да консумират повече храна и сладки неща, си докараха диабет. Най-много диабетно болни има в Близкия Изток. Лактозата е разпространена в Азия, обясних вече по какви причини.

– Каква е опасността за българина?

– Че не може вече да си върне хранителния режим от времето на Асеневци. Българска кухня?! В момента така се нарича основно храна, формирана между 15 и 18 век, която е далеч от  българската кухня по времето на Асеневци и Иван Шишман.

По времето на Асеневци ние сме първите, които слагат покривка на масите, кухнята ни е била като средиземноморската, владели сме ферментацията, умеели сме да събираме билки, йодната тинктура от зелени орехи е била неизменна част от домакинството. В момента културата на българина по отношение на храненето опира до „Черешката на тортата”. Това ни е проблемът, а не бръмбарите и инсектите. Ние нямаме нищо общо с кебапчето.

Били сме морска държава. Консумирали сме риба от морето, но и от Дунав, който е изобилствал от различни видове морски обитатели. Само моруната е риба на над 200 милиони години. Тя познава динозаврите. Генетично нейният протеин и нейната храна, за да оцелява през толкова векове, би трябвало да помага на човек, да го прави дълголетен. По времето на Асеневци се пише за тлъстите риби, които плували по Дунав и били толкова скъпи, че преди да стигнат Цариград, били разпродадени.

Е, къде е сега тази риба?! Защо не консумираме черноморска скумрия?! Черно море е едно от най-древните морета, следователно обитателите му са полезни за нас, но ние не ги ядем. Храним се със замразени продукти, за да може далавераджиите да вкарват риби, които едва ли не са ги изхвърлили корабите като некачествена стока. Света прави революция – храна, която е оръжие и храни човечеството, а ние сме един гол гъз с чифте пищови.

Израелците как се спасиха?! Хвърлиха големи усилия в консумацията на коноп, която да балансира имунната система и да помага на белите кръвни тела в битката с болните клетки. Пият се чайове, ядат се протеини от коноп и населението е балансирано и здраво, живеят много по-дълго от нас, с високо качество на живот.

– Кой е най-екзотичното животинче или насекомо, което вие лично сте ял?

– Насекоми не ми се е налагало да ям. Яденето на буболечки не е ексцентризъм, това  спасяване на човечеството. Ние, докато ходим да гласуваме, слагаме изроди, които да ни управляват и да се самоунищожаваме, човечеството се грижи и търси начин да се спаси. Инсектите са за оцеляване. Само българите си придават важности и се присмиват на европейците за насекомите. Поради тази причина някои от нас ще изчезнат, преди да са си платили жилищните кредити за 30 години.

– Има безумна конспиративна теория, според която след бръмбари ще бъдем принудени да минем към канибализъм. Чувал ли сте за нея?

– Гладът може да стигне до всякъде. Не зная дали ще се нароят канибали, не ми се вярва, но е въпрос на психика. В България има канибализъм, макар и не пряк. Изяждаме се един друг. Тук по време на спор си вадим нож, а не книга, в която да покажем какво пише.

– Как да се хранят правилно българите?

– Повечето нямат никаква култура на хранене, а минават за ВИП, защото въртят гъзове по телевизора. Ядат бързо и шумно. Не познават изобщо българската кухня. Смятат, че домата е част от националната ни кухня, а той стъпва на наша територия едва през 1908 година. В Централна България започват да се отглеждат домати чак след Първата  Световна война.

Има села в Родопите, където никога не са отглеждали домати. Нас Черно море може да ни изхранва дълги времена. Можем да отглеждаме и овце, да ползваме вълната им, да правим прекрасни продукти. Ще кажа само, че е по-добре децата да ядат скакалци, отколкото българско сирене като това, което се продава в момента. Не виждаме ли, че ни тровят с боклуци от десетилетия?

Който не яде скакалци е Путинист!

Източник/ци: Шеф Борис Петров: По-добре децата да ядат скакалци, отколкото сирене - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!