Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иран: Европа плаща за щуротиите на САЩ с тавана на цените на руския петрол

Решението на Европейския съюз да постави таван на цените на руския петрол показва подвластност на Съединените щати, тъй като икономиката на Европа не е достатъчно силна, за да определя цената на руския петрол и самата тя страда от въвеждането на тавана. Това заяви Ферейдун Абаси-Давани, член на иранската парламентарна комисия по енергетика.

„Това решение е по-скоро политически, пропаганден акт. Европа не е достатъчно силна, за да поставя таван на цените на руския петрол“, коментира депутатът.

По негови думи ЕС, под натиска на САЩ, „плаща цената за щуротиите на Вашингтон“.

Депутатът, който оглавяваше и Иранската организация за атомна енергия от 2011 г. до 2013 г., изрази увереност, че подобна политика на европейските страни няма да продължи дълго и “ те скоро ще се опомнят“.

Според него таванът на цените най-вероятно няма да навреди на руската икономика, а европейските страни ще трябва да следват политическата линия на Москва.

„Може би ЕС привидно ще спазва това решение, но задкулисно те ще продължат да сключват сделки с Русия“, предположи Абаси-Давани.

През декември миналата година Европейският съюз наложи ембарго върху руския суров петрол и заедно с Г-7 и Австралия определи таван на цената за петрола от 60 долара за барел.

Миналата седмица Съюзът се съгласи с предложението на Европейската комисия за ценови таван в размер на 100 долара за барел за руския дизел и 45 долара за барел за продукти с отстъпка, като мазута. Мярката влезе в сила от 5 февруари.

В отговор Москва забрани доставките на руски петрол и петролни продукти, ако договорът пряко или косвено предвижда таван на цените, в съответствие с указ, подписан от руския президент Владимир Путин. В същото време президентският указ допуска възможността за издаване на специални разрешителни.

Източник/ци: Иран: Европа плаща за щуротиите на САЩ с тавана на цените на руския петрол

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!