Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хатай е разрушен, нито една жертва и рухнала сграда в Ерзин: „Ние не позволихме незаконно строителство“


Йокеш Елмасоглу, кмет на Ерзин, в който няма нито една рухнала сграда при земетресенията

Няма жертви в Ерзин, град с население от 42 хиляди души в провинция Хатай, която беше сериозно засегната от земетресението. Докато цялата провинция Хатай рухна, единствено Ерзин не даде нито една жертва. Нито една сграда не падна при земетересенията.

Йокеш Елмасоглу, кмет на Ерзин, написа до съгражданите си във Фейсбук, че няма нито една жертва или рухнала сграда, с което предизвика интереса на медиите. Неизвестният до преди дни кмет на малкото градче Ерзин се превърна бързо в герой.

Йокеш Елмасоглу даде интервю пред TV5, в което обясни защо няма жертви само в неговия град, докато всички останали в провинцията са силно разрушени, а загиналите са хиляди. „Намираме се на 15-20 километра от Османие и на 110 километра от Хатай. Въпреки това, слава Богу, нямаме загуба на живот, причинена от  земетресението в нашия Ерзин, нямаме наранявания, нямаме никакви отломки“, каза кметът.

Описвайки момента на земетресението, Елмасоглу каза: „Радваме се от името на нашия район. Но, разбира се, съжаляваме за всички тези смъртни случаи, ние също бяхме наистина изненадани, преживяхме такъв трус, така че е неописуемо. Аз живея в едноетажна самостоятелна къща. Бяхме разтърсени много силно и веднага хукнахме към вратата с децата си, трудно можехме да се движим. Чакахме да свърши, но не свършваше. Когато стана малко по-леко след повече от минута, напуснахме къщата веднага.“

„Не допуснах незаконно стротелство“

Йокеш Елмасоглу подчерта, че не позволява незаконно строителство по никакъв начин: „Първо, от моя страна, позволете ми да кажа за моя мандат, по никакъв начин не съм допускал незаконно строителство. И понякога се ядосваха, като кмет ми казваха: „Няма ли друг честен човек освен теб в тази държава“. Дори три месеца, след като ме избраха, при мен дойде наш роднина отдалече: „Написаха ни глоба за незаконно строителство…“ Отговорих: „Нищо не мога да направя“. Той каза: „Ти ли си единственият честен човек в Турция?“. Чух тези думи с ушите си.“

„Аз от своя страна съм с много чиста съвест, по никакъв начин не сме допуснали незаконно строителство. Разбира се, ако вие не го допуснете, има някой, който е намерил начин и е строил незаконно. Има участъци, в които сме написали наказания за незаконно строителство. Ако не можеш сто процента да предотвратиш незаконното строителство, можеш да го пресечеш на определен етап. Това няма как да го търпя и се опитвам да не намесвам политиката тук. Ето защо сме били лоши с хората и с много хора“, каза кметът.

Източник/ци: Хатай е разрушен, нито една жертва и рухнала сграда в Ерзин: „Ние не позволихме незаконно строителство“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!