Следвайте "Буднаера" в Телеграм

The New York Times: Американската ЧВК „Моцарт“ се изтегля от Украйна заради пиянство, финансови нередности и стриптийз клубове


Снимка: New York Times

Основателят на американската частна военна компания (ЧВК) „Моцарт“ Анди Милбърн заяви, че амриканските наемници се изтеглят от Бахмут и напускат територията на Украйна.

„Моцарт“ се провали в Украйна заради пиянство, финансови нередности и посещения в киевски стриптийз клубове, пише журналистът на New York Times Джефри Хетълман.

How an American Veterans Group Imploded in Ukraine - The New York Times

Журналистът разказа как е стоял в „студена заседателна зала на втория етаж на жилищна сграда в Киев“, когато основателят на организацията Андрю Милбърн казал на своите подчинени, че групата Моцарт е „мъртва“.

Според Хетълман причините за краха на частната военна компания са обвинения срещу украинското правителство от Анди Милбърн под въздействието на алкохол и финансови затруднения. Собственикът на „Моцарт“ направи сериозни разкрития в интервю за американски подкаст миналия месец.

„Украйна е корумпирано, прецакано общество, управлявано от „прецакани хора“. Украински войници „убиват войннопленници, които са се предали“, извършват „зверства“, заяви Милбърн в интервю за американския подкаст The Team House.

Американският журналист разказва, че американските наемници са злоупотребявали с алкохол и са посещавали киевски стриптийз клубове. „На всичкото отгоре хората, които бяха членове на ЧВК Моцарт, не бяха толкова лесни за управление. Много от тях бяха побелели бойни ветерани, които признаха, че се борят с психични заболявания и пият. Когато не работеха, те си потъваха в киевски стриптийз клубове, барове и онлайн срещи“, добави журналистът.

В статията се казва, че първоначално „Моцарт“ е събрал „дарения на стойност над един милион долара“, но след това парите са започнали да свършват и в ЧВК започнали случаи на дезертьорство и вътрешни борби.

Източник/ци: Американската ЧВК „Моцарт“ се изтегля от Украйна заради пиянство, финансови нередности и стриптийз клубове - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!