Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: Немски танкове отново заплашват Русия. Западът трябва да разбере, че Русия ще отговори на танковете не само с бронирани машини

Русия не изпраща своите танкове до границите на западните държави, но има с какво да отговори на заплахите, а не само с бронирани машини. Това каза руският президент Владимир Путин по време на концерт, посветен на 80-годишнината от победата в Сталинградската битка. Путин подчерта, че "Тези, които ни заплашват, изглежда не разбират една проста истина: всички наши хора, всички ние сме израснали с майчино мляко и сме усвоили традициите на нашия народ. Поколение от победители, които изградиха страната ни с труда, потта и кръвта си и ни я предадоха", каза той.

"Както неведнъж се е случвало в нашата история, ние се обединихме в решителната битка и победихме. Битката при Сталинград с право е останала в историята като радикална повратна точка във Великата отечествена война", подчерта президентът. Държавният глава отбеляза, че това паметно събитие е било битка не само за града, но и за съществуването на измъчената, но непокорена страна. Според него тогава се решава не само Великата отечествена война, но и цялата световна война.

Той допълни, че готовността да се стигне до край в името на Отечеството и истината "се крие в характера на нашия многонационален народ". Путин отбеляза, че именно това качество е помогнало за свалянето на нацизма. Според него битката при Сталинград се превръща в "символ на несъкрушимостта на нашия народ" и "самата сила на живота". Ето защо моралният дълг на войниците-победители е да пазят спомена за този подвиг и да не допускат изопачаване на историята, подчерта президентът.

Президентът също така заяви, че нацизмът в сегашния си вид представлява опасност за Русия и затова трябва да се противопоставим на агресията на колективния Запад. Той отбеляза, че сега Москва отново е заплашена от германски танкове "Леопард", планиращи да се сражават с Русия на територията на Украйна с помощта на бандеровци. Според него онези, които въвличат Германия в нова конфронтация с Русия и се надяват да спечелят, не осъзнават, че съвременната конфронтация ще бъде много различна.

Путин каза още, че Русия е запазила голям брой приятелски държави по света, въпреки усилията на западните елити. Президентът подчерта, че това включва съюзниците в Северна и Южна Америка и Европа.

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна днес във Волгоград (за един ден той е прекръстен обратно на Сталинград), където се чества 80-годишнината от победата в Сталинградската битка

Путин посети Мамаев Курган и положи цветя пред Вечния огън в Залата на славата и на гроба на командващия 62-ра армия Василий Чуйков. 

"Невероятно, но факт: отново ни заплашват с немски "Леопард"-и, заяви Путин. "Тези, които въвличат европейските страни, включително Германия, в нова война с Русия, тези, които очакват да победят Русия на бойното поле, очевидно не разбират, че конфликтът ще бъде много различен. Не изпращаме танкове до границите им, но имаме с какво да отговорим на онези, които ни заплашват, и то не само с бронирани машини... Готовността да вървим до край и да направим невъзможното в името на истината е било и е в кръвта на многонационалния народ на Руската федерация. Русия е уверена в себе си, в своята правота и в своята победа", заяви руският президент. 

По-рано, в рамките на подготовката за посещението на Путин, местните власти наложиха забрана за преминаване на тежкотоварни и едрогабаритни превозни средства в границите на града, а също така обявиха 1 и 2 февруари за почивни дни за служителите в публичния сектор. В деня на парада някои улици в центъра на града бяха затворени.

Междувременно министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников, заяви, че Русия планира да извърши мащабна офанзива преди 24 февруари. По данни на украинското разузнаване руският президент Владимир Путин е поискал от военните да превземат Донбас до края на пролетта.

Редица западни военни експерти също наскоро заявиха, че Москва може да се опита да предприеме решителни действия и да започне голяма офанзива в източната част на страната. 

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, няма индикации, че Путин ограничава военните си цели до превземането на източните райони на Украйна.

Предупрежденията идват на фона на ескалацията на ситуацията в Югоизточна Украйна, където се водят ожесточени боеве в района на Донбас, а предишния ден трима души бяха убити, а осем ранени в Краматорск, след като руска ракета удари жилищна сграда.

Източната групировка на ВСУ се съмнява, че руските войски ще успеят да достигнат границите на Донецка и Луганска област преди март, пишат украинските медии.

Твърди се, че плановете на Руската федерация включват такова настъпление съгласно заповедта на Путин (самата Русия не потвърждава съществуването на такава заповед).

В същото време украинските въоръжени сили не изключват, че противникът ще се опита да постигне определени успехи на фронта преди годишнината от инвазията.

По-специално Сергей Черевати, говорител на Източната група сили, заяви на брифинг, че "те обичат различни дати и затова не е изключено да се опитат да го направят".

"Но с какво и как ще го направят?", каза той и припомни, че през февруари 2022 г. Русия е хвърлила най-добрите си военни части в настъпление, но "всички те са били разбити от украинската армия". "Затова имам големи съмнения, че сега, когато са в постоянна битка, те ще успеят да го направят", каза той.

Източник: dnes.dir.bg, ТАСС, РИА Новости

Източник/ци: Путин: Западът трябва да разбере, че Русия ще отговори на танковете не само с бронирани машини | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!