Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ердоган предупреди САЩ, че „ще платят цената“ заради недоставените изтребители за Турция


Снимка: Greek Herald

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Вашингтон, че ще плати цената за отказа си да достави на Турция изтребители F-35, за които Анкара вече е платила 1.4 милиарда долара. „Нито получихме изтребителите, нито ни върнаха парите“, каза Ердоган, цитиран от турските медии.

„Що се отнася до F-16, ние искаме от вас, но вие не давате. Първоначално щяхте да доставяте F-35, но не удържахте на думата си. Въпреки че платихме1.4 милиарда долара, вие не дадохте нищо в замяна. Ако не дадете нищо в замяна, това ще плати последствията“, заяви Ердоган.

Неговите забележки идват след изявлението, направено от турския външен министър Мевлют Чавушоглу по-рано този месец, че Анкара очаква одобрението на САЩ за доставка на изтребители F-16 в Турция.

Сенаторът демократ Боб Менендес, който е председател на комисията по външни отношения на Сената на САЩ, вече заяви, че „силно“ се противопоставя на „предложената от администрацията на Байдън продажба на нови самолети F-16 на Турция“.

„Докато Ердоган не прекрати заплахите си, не подобри състоянието на човешките права у дома… и започне да действа като доверен съюзник, няма да одобря тази продажба“, каза Менендес.

Оценена на 20 милиарда долара, сделката за F-16 включва 16 нови изтребителя и 40 комплекта за модернизация, нещо, което изисква одобрението на Държавния департамент и Комисията по външни работи на Камарата на представителите.

Миналата година турски вестник съобщи, че Анкара може да обмисли закупуването на четвърто поколение изтребители Eurofighter Typhoon, ако сделката за закупуване на F-16 пропадне.

Спорът между САЩ и Турция, който доведе до отстраняването на Анкара от Програмата F-35, започна, след като турското правителство реши да закупи руски системи за противоракетна отбрана S-400. В отговор Вашингтон отмени продажбата на самолетите F-35 на Турция заради твърдения, че може да изтекат военни тайни към Русия. Вашингтон твърди, че S-400 могат да открият уязвимости в F-35 и да предадат данните на Москва.

Източник/ци: Ердоган предупреди САЩ, че „ще платят цената“ заради недоставените изтребители за Турция

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!