Храната по-скъпа с добавка на скакалци, щурци и...

Влагат ги в тестени изделия

Скакалците вече може да бъдат използвани в храни в страните от ЕС.

Европейският съюз през миналата седмица позволи в храни да бъде използван прах от домашен щурец. В храни може да бъдат слагани и скакалци и ларви на брашнения червей. Прахът от домашния щурец ще може да се слага във всички възможни храни. В хляба и кифлите, в тестените изделия и миксовете за кексове, в сосовете и супите, в заместителите на месото и млякото, в картофените продукти или в шоколада, но и в други продукти. В такъв случай продуктите не могат да бъдат етикетирани като вегански или вегетариански.

Все още обаче не е ясно дали и колко бързо тези продукти ще се наложат на пазара. Досега гамата от храни с насекоми е “наистина много, много малка пазарна ниша”, обяснява специалистът по хранителна химия Армин Валет от Консултантския център за потребителите в Хамбург. В момента в Германия се предлагат само няколко продукта с малки количества насекоми - десертчета или макарони. До използването на прах от насекоми за производството на бисквити или брашно скоро няма да се стигне, казва Валет.

Насекомите трябва да бъдат обозначени като съдържание върху опаковката на продуктите. Европейската комисия пояснява: “Всеки може сам да реши дали да купува храни, произведени от или съдържащи насекоми.” От своя страна Валет призовава за ясно етикетиране върху опаковките. И то по начин, който е лесноразбираем за всички. Например “бисквити с насекоми” или “паста с насекоми”.

Както и много други храни, в редки случаи прахът от насекоми може да предизвика алергични реакции. Например при хора, алергични към раци, мекотели и акари.

Източник/ци: Горивата по-скъпи с добавки от слама, кочани и водорасли - Труд

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!