Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Горивата по-скъпи с добавки от слама, кочани и водорасли

>Към всеки литър бензин и дизела ще трябва да има добавено биогориво от слама, кочани, черупки от орехи или други подобни суровини.

В региона още няма производител на биоетанол, който трябва да прибавят към бензина

Променят закон, за да изпълним изискванията на Европейската комисия

Технологията е експериментална

При зареждането на автомобила с всеки литър бензин или дизел ще сипваме и биогорива от суровини като слама, кочани от царевица или водорасли. Това е изискване на Европейската комисия, което ще бъде въведено и в България, и ще доведе до поскъпване на горивата с няколко стотинки.

В парламента вече е внесен проект на Министерски съвет за промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. И в момента има изискване към бензина и дизела да има биодобавки - при дизела биокомпонентата трябва да е поне 6%, а при бензина - 9 на сто. Но промените предвиждат от 1 септември 2024 г. поне 2% от дизела да са биогориво от ново поколение от суровини тип “А”. А от 1 март 2025 г. поне 1% от бензина трябва да е биогориво от ново поколение от суровини тип “А”.

Биогоривата от ново поколение от суровини тип “А” може да са произведени например от водорасли, отглеждани на сушата, слама, животински тор, гроздови джибри и винена утайка, орехови черупки, шушулки, кочани, биомаса в производствени отпадъци, които не може да бъдат използвани в производството на храни. Биогоривата от отработено олио се считат за горива от суровини тип “Б”. Те ще продължат да бъдат добавяни към бензина и дизела, но с промените се въвежда изискването и за използване на горива от суровини тип “А”.

Изискванията за биогоривата са изцяло европейски, коментира за “Труд news”, Светослав Бенчев, главен юрист на Българска петролна и газова асоциация. Предложените промени в Закона за енергията от възобновяеми източници са направени, за да изпълним директива на ЕС, която е приета преди няколко години. Тази директива в момента вече се преработва, допълни той. Напълно възможно да се ограничи още производството на биогорива от старо поколение, което означава повече биогорива от ново поколение и съответно по-високи цени, каза Светослав Бенчев. Целта на промените е при производството на биогорива да не бъдат използвани суровини, които може да се ползват в хранителната индустрия.

Не е ясно къде ще бъдат произвеждани биогоривата от ново поколение, които ще трябва да бъдат добавяни към бензина и дизела. В България производител на биоетанол от суровини от тип “А”, който ще трябва да бъде добавян към бензина, няма със сигурност, обясни Светослав Бенчев. За новия биодизел в България има една експериментална инсталация, която до тогава би трябвало да е готова, но дали ще бъде не мога да кажа, допълни той. Но производството със сигурност е много по-скъпо отколкото на нормалните биогорива, заяви Светослав Бенчев. Традиционни биогорива се правят например от рапица. Сега за гориво от ново поколение се приема и произведеното от отработено олио. За тези горива има суровина. Докато за горивата от суровини тип “А”, каквито изисквания ще бъдат въведени, суровината липсва.

Не знам откъде ще внасяме новите биогорива, каза Светослав Бенчев. В региона около България няма производител на биоетанол от суровини от тип “А”, който ще трябва да бъде добавян към бензина. “Имаше една експериментална разработка в Италия, от която май нищо не се получи. Такова производство няма. Това е типично административно наложено решение. Няма още технология за производството. Има някакви теоретични разработки”, каза Светослав Бенчев.

Как новите изисквания ще се отразят на цените на бензина въобще не мога да кажа, защото такова производство просто няма, допълни той. По отношение на дизела - количеството, което ще трябва да бъде добавяно към всеки литър не е голямо, но ще има поскъпване с няколко стотинки, каза Светослав Бенчев. Със сигурност този тип продукти са поне два-три пъти по-скъпи от сегашното ново поколение, което използваме, произведено от мазнина, обясни той.

От 5 февруари спират руските нефтопродукти

В Европа може да има проблем с дизела

У нас се очакват всичко да бъде наред

От 5 февруари е забранен вносът в ЕС на руски петролни продукти.

От 5 февруари влиза в сила забрана за внос в ЕС на нефтопродукти от руски петрол. В резултат в Европа може да има някакви проблеми, но в България поне докато работи рафинерията в Бургас няма да има недостиг на бензин и дизел и всичко ще бъде наред, каза Светослав Бенчев, главен юрист на Българска петролна и газова асоциация.

В Германия и в момента 15% от вноса на дизел е с руски произход. В Австрия около 20% от дизела се произвежда в Унгария, който също е от руски нефт, а от 5 февруари има забрана Унгария за изнася за страни от ЕС нефтопродукти, произведени от руски петрол. Така че в Европа може и да се усети забраната на вноса на руски нефтопродукти, но в България, поне за момента, се надяваме, че всичко ще бъде наред, каза Светослав Бенчев.

В изпълнение на изискванията на ЕС парламентът вече реши, че от 5 февруари от България може да изнасят нефтопродукти от руски нефт само за Украйна и то при положение, че те бъдат използвани там. Освен това някои остатъчни продукти от производството на бензин и дизел ще може да бъдат изнасяни за страни извън ЕС, защото използването им в страните от ЕС е забранено или няма търсене за тях.

Няма опасност голяма част от дизела от рафинерията в Бургас да бъде изнесен за Украйна и за има дефицит на пазара в страната. И в момента ситуацията е подобна - има голям износ на дизел към Украйна, но няма никакви сътресения на пазара, обясни Светослав Бенчев.

Правят нефтопровод Александруполис-Бургас

Доставяме неруски нефт по тръба от Гърция

Маршрутът през Босфора не е сигурен

Босфорът може да бъде затворен, затова не е добре доставките на петрол за рафинерията в Бургас да стават с кораби, преминаващи през протока.

Идеята да бъде изграден нефтопровод Александруполис-Бургас, лансира не отдавна служебният министър на енергетиката Росен Христов. Идеята е по него да получаваме неруски нефт и то от различни източници, не само от района на Черно море, без танкерите да трябва да преминават през Босфора.

Друг разумен начин, чисто търговски, за доставка на неруски нефт не виждам, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Доставките на нефт за рафинерията в Бургас трябва да са абсолютно регулярни. За да използваме неруски нефт, единственият начин доставките да са регулярни е чрез нефтопровод, обясни Светослав Бенчев.

В момента доставките на руския нефт стават чрез четири танкера. На всеки три дни един танкер трябва да докарва нефт в рафинерията в Бургас, ако има забавяне от няколко дни, може да се стигне до недостиг на горива на пазара. Един от най-големите износители на петрол е Саудитска Арабия. Но ако решим да заменим руския нефт с такъв от Саудитска Арабия, танкерите ще трябва да изминават над 4000 км. За да има доставки на всеки три дни в “Росенец”, само в едната посока трябва да има поне седем танкера, които пътуват един след друг. По-големите разходи за транспорт ще доведат да поскъпване на горивата в страната. Освен това винаги има риск Босфорът да бъде затворен. Само преди две седмици движението през Босфора временно беше преустановено, заради заседнал товарен кораб, плаващ от Украйна. Заседналият кораб е дълъг 142 метра и превозваше 13 хил. тона грах за турското пристанище Мерсин.

Спадът при дизела е с 40 ст.

Бензинът поевтиня с 30 ст. за литър за три месеца

През последните дни има повишение

Бензинът и дизелът леко поскъпнаха през миналата седмица.

Бензинът поевтиня с около 30 ст. за литър през последните три месеца. Спадът на цените на дизела за същия период е още по-голям - около 40 ст. за литър.

В края на октомври миналата година литър бензин струваше средно 2,95 лв., показват данни на специализирания сайт fuelo.net. Сега цената на бензина е средно 2,62 лв. за литър. Подобна е ситуацията и при дизела. Преди три месеца средната му цена беше 3,35 лв. за литър, а сега е 2,96 лв.

Движението на цените на горивата не е само в посока надолу. През последната седмица бензинът поскъпна с около 2 ст. за литър, а повишението на цената на дизела е с 3 ст. за литър. Причината за това е поскъпването на петрола, обясниха за “Труд news” експерти от бранша.

Рафинерията в Бургас използва руски петрол, който през последните десетина дни действително е поскъпнал с 3-5 долара за барел.

Цената на руския петрол “Уралс” обаче остава под 60 долара за барел. За последно цените на руския петрол са били такива на 8 февруари 2021 г. Но тогава бензинът и дизелът в страната са стрували средно по 1,89 лв. за литър. Дори да вземем предвид поскъпването на долара спрямо лева оттогава насам, цените на бензина и дизела при настоящите цените на руския петрол би трябвало да са около 2,10 лв. за литър.

По-високите цени на горивата представляват свърхпечалба за бургаската рафинерия, която парламентът реши да облага допълнително. По-високите приходи в държавния бюджет обаче няма да стигат до шофьорите, както през миналата година с отстъпката от 25 ст. за литър. Сега служебното правителство се опитва да въведе помощи под формата на ваучери, но те ще бъдат давани само на хора с ниски доходи, а не на всички шофьори.

Източник/ци: Горивата по-скъпи с добавки от слама, кочани и водорасли - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!