Урсула "много щедро": Плащайте си сами оградата на границата с Турция

Страните членки на ЕС сами могат да финансират оградата по българо-турската граница, твърдят източници от Европейската комисия.

Така те тълкуват думите "двустранно финансиране, включително чрез доброволни механизми за солидарност" от писмото на председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен до европейските лидери от 26 януари. То бе по повод насрочения за 9 и 10 февруари специален Европейски съвет в Брюксел, който ще бъде посветен на миграцията. В него фон дер Лайен изтъква, че българо-турската граница трябва да бъде приоритет в укрепването на ключовите външни граници на ЕС.

Ден по-късно от Комисията повториха добре известната позиция, че Брюксел "не финансира изграждането на стандартна инфраструктура по границите си, която държи хора отвън".

Една страна членка може да подпомогне финансово друга за оградата, допълниха от Комисията. Това означава, че България може да бъде подпомогната от други държави от Общността, заинтересовани от изграждането на съоръжението, предаде БНР.

При посещението си в София, австрийският канцлер Карл Нехамер не се ангажира със смяна на позицията си за присъединяването на Българи в Шенген. Но пък настоя, че България има нужда от повече съдействие за опазване на външната граница за ЕС. Той заяви, че ще лобира пред Европейската комисия (ЕК) за отпускане на допълнителна помощ за страната ни от 2 млрд. евро за ограда на българо-турската граница и още за закупуване на по-усъвършенствана техника за наблюдение и контрол, хеликоптери, високопроходими машини, техника за нощно виждане, инфраструктура и други.

Източник/ци: Урсула "много щедро": Плащайте си сами оградата на границата с Турция - Lupa BG

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!