Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ердоган: Турция не е получила от САЩ нито изтребители, нито парите, платени за тях! – Какво ли ще получи България?

САЩ не изпълняват задълженията си към Турция по отношение на доставката на изтребители, това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

"Сега преговаряме за доставката на F-16, но ни се отказва. Бяха ни обещани самолети F-35, но те не удържаха на думата си, въпреки че платихме около 1,4 милиарда долара. Самолетите още ги няма, а парите не са върнати. Винаги държим на думата си и очакваме това от нашите партньори", цитира думите му Анадолската агенция.

Ердоган предложи провеждането на тристранна среща с Русия и Сирия относно ситуацията в Северна Сирия. Той също така предположи, че Турция може да вземе различни решения относно присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

На 20 януари вестник Hürriyet писа, че процесът на обсъждане на продажбата на изтребители F-16 от Вашингтон на Анкара продължава. Турция иска администрацията на американския президент Джо Байдън да използва влиянието си върху Конгреса, който трябва да одобри продажбата, отбелязват медиите. От друга страна, САЩ дават да се разбере, че одобрението на Анкара за членството на Финландия и Швеция в НАТО ще засили позицията на Конгреса за одобрение на продажбата.

По-рано, на 16 януари, Bloomberg съобщи, че Съединените щати се опитват да окажат натиск върху Турция във връзка с членството на Швеция и Финландия в НАТО. Така Вашингтон предупреди Анкара, че може да не получи партида американски изтребители F-16, ако не подкрепи кандидатурите на страните за членство в НАТО.

През декември 2022 г. турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви, че Швеция и Финландия все още не са изпълнили всички изисквания за членство в НАТО и че дотогава е невъзможно да се ратифицира присъединяването им към алианса.

Швеция и Финландия подадоха молба за присъединяване към НАТО на 18 май миналата година. В края на юни членовете на блока официално поканиха страните да се присъединят към Северноатлантическия алианс и се съгласиха да подпишат протоколи за присъединяване. 

Източник: "Известия"

Източник/ци: Ердоган: Турция не е получила от САЩ нито изтребители, нито парите, платени за тях | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!