Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В САЩ обмислят изключването на Турция от алианса в полза на Швеция и Финландия, докато във Финландия демонстрират тържеството на евроатлантическите ценности на лед… (Видео)

Йордан Халачев

НАТО заплашиха Турция с изключване. В САЩ обмислят изключването на Турция от алианса в полза на Швеция и Финландия. Съединените щати попълват арсенала от лостове за натиск върху Турция, пише Yeni Çağ. Те вече използват сделката за F-16, за да изнудват Анкара.

За да засили скандалната среда, Bloomberg публикува статия на бившия главнокомандващ на съюзническите сили в Европа американски адмирал James Stavridis,(вероятно с гръцки произход,съдейки по фамилията) озаглавена „Ще изгони ли НАТО Турция, ако тя блокира присъединяването на Швеция и Финландия?“.

Междувременно европейското първенство по фигурно пързаляне във Финландия се превърна в тържество на евроатлантическите ценности на лед…, разбира се руски и белоруски състезатели няма

Очевидно поръчково Ставридис отбеляза, че "някои страни от НАТО започнаха да мислят за избор между Швеция с Финландия и Турция". Осъзнавайки, че е отишъл твърде далеч каза, че това е голяма грешка: Турция има втората по големина армия в НАТО и заключи, че НАТО се нуждае както от Турция, така и от Финландия с Швеция.

Администрацията на САЩ, която се грижи само за себе си и уж смята Турция за съюзник, предпочита да предаде някои от исканията на Анкара чрез медиите и политиците в Конгреса, вместо да говори за тях директно.

Този път Америка отново се опитва тайно да заплаши Турция, която никога не е одобрявала членството на Швеция и Финландия в НАТО с мотива, че те не са спрели да подкрепят тероризма.

Сегашният коз е продажбата на F-16! Въпреки че САЩ и Турция казват, че проектът F-16 не е свързан с въпроса за одобряване на членството на Швеция и Финландия в НАТО, администрацията на Байдън показа неофициално,чрез Конгреса, медиите и други канали,че тези въпроси са взаимосвързани.

Турция перманентно заплашва да закупи ескадрили от руския Су-35,съобщиха турските медии, позовавайки се на източник от турското министерство на отбраната. „Турция,по-рано заплаши и след това закупи С-400 и няма проблем да направи още една стъпка към руски изтребители Су-35, заговориха и за СУ-57.

Анкара има стратегия срещу евентуални американски заплахи и санкции и ги мори успешно от няколко години.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!