Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Швеция прекъсна процеса на присъединяване към НАТО

Швеция прекъсна процеса на присъединяване към НАТО заради оскверняването на Корана, заяви ръководителят на външното министерство на страната Тобиас Билстрьом в интервю за вестник Експресен.

"Събитията от последните няколко седмици временно отложиха процеса, но, разбира се, все още е важно, че без изпълнен меморандум няма да изпълним своята част и затова правителството и сега инвестира енергия и време, за да гарантира, че ще продължим процеса", каза той.

Правителството се надява, че Швеция все пак ще може да се присъедини към НАТО това лято. "Разбира се, очакваме с нетърпение срещата на върха във Вилнюс", каза министърът на въпрос кога Швеция ще стане пълноправен член. - Разбира се, неотдавнашните събития не улесниха нещата, но в крайна сметка меморандумът и поетите ангажименти трябва да са решаващи."

Според министъра Швеция е изпълнила почти всички точки от споразумението между Турция, Швеция и Финландия. Външният министър смята, че турският парламент е близо до одобряване на кандидатурата на Швеция. "Искам да подчертая, че Турция е в разгара на предизборна кампания, чиято кулминация ще бъде в деня на изборите на 14 май, така че е важно да следим и тези части от процеса", добави Билстрьом.

По-рано между Турция и Швеция избухна голям скандал заради изгарянето на Корана пред турското посолство в Стокхолм. На 21 януари Расмус Палудан, лидер на дясната екстремистка партия "Хардлайн", публично изгори Корана пред турското посолство. В речта си той критикува турския президент Ердоган и показва карикатура на пророка Мохамед. Ердоган заяви, че след тези и други антитурски действия в Стокхолм Швеция не трябва да очаква Анкара да подкрепи кандидатурата ѝ за членство в НАТО. По-рано турските външни министри и министри на отбраната изразиха подобни чувства.

Швеция и Финландия подадоха заявление за присъединяване към Северноатлантическия алианс през май 2022 г., но процесът на присъединяване беше блокиран от Турция, която поиска от тях да обявят кюрдските организации за терористични и да екстрадират лицата, обвинени в тероризъм или участие в опита за преврат през 2016 г. На 28 юни Ердоган, финландският президент Саули Ниинистьо, тогавашният шведски министър-председател Магдалена Андершон и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг проведоха разговори в Мадрид преди срещата на върха на НАТО. Подписан е меморандум, който позволява на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО.

Анкара вече заяви, че меморандумът не е окончателен и турският парламент може да не го одобри, ако двете страни не изпълнят ангажиментите си за борба с терористичните организации, залегнали в него.

НАТО обяви готовност за пряка конфронтация с Русия

Източник/ци: Швеция прекъсна процеса на присъединяване към НАТО | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!