Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Fitch: Високата инфлация в България вероятно ще отложи въвеждането на еврото

Политическата нестабилност в България заплашва да забави реформите, свързани с Националния план за възстановяване, коментира в анализа си за страната ни Fitch Ratings. Високата инфлация е основната пречка пред приемането на еврото, което вероятно ще се забави след 2024 г.

Според критериите за приемане в еврозоната страната кандидат трябва да показва ценова стабилност, така че инфлацията да не надвишава с повече от 1.5 пр. пункта стойностите в  3-те държави с най-ниска инфлация. Това в България обаче едва ли ще се случи, прогнозира кредитната агенция.

12-месечната средна инфлация според хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който през декември бе на ниво от 13%, е доста над нивото на трите най-добре представящи се страни членки на ЕС през 2022 г. и се очаква това да продължи дори през 2024 г. За разлика от Хърватия, която се присъедини към еврозоната на 1 януари тази година, България е твърде далеч от целта, за да се възползва от премахването на нетипичните стойности.

Това увеличава рисковете от забавяне на приемането на еврото след 1 г. Потенциалът за по-нататъшно забавяне ще зависи от тренда на инфлацията в България и на други места в ЕС, който е несигурен.

Fitch Високата инфлация в България вероятно ще отложи въвеждането на еврото

България не може да покрие критериите за влизане в еврозоната заради резкия скок на цените у нас, източник: Fitch Ratings

Източник/ци: Fitch: Високата инфлация в България вероятно ще отложи въвеждането на еврото

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!