Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Къде в Европа се взима най-добра пенсия и на колко години

Автор: Дойче веле

Пенсионните системи в Европа са твърде различни. Къде в Европа се работи най-дълго за пенсия и къде пенсионерите получават най-добри доходи? Ето някои сравнения.

“Работим на смени, включително през нощта. Невъзможно е да работим до 64-годишна възраст”, казва Фарид от Франция. Той е синдикалист и протестира заедно с над 1 милион французи срещу плановете на правителството да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. 

Но онова, което е кошмар за французите, е мечта за германците, които скоро ще се пенсионират на 67.

Какви сравнения могат да се направят?

Системите са много различни, казва Моника Куайсер от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Но някои неща си приличат в повечето държави: “Първо, раждаемостта е спаднала и второ, очакваната продължителност на живота се увеличава. И трябва да се прецени как да бъде разпределена допълнителната тежест, така че да не бъдат натоварвани само най-младите. Всичко това трябва да се финансира.”

Сравненията на европейските пенсии крият някои подводни камъни. Три критерия обаче са особено важни: публични разходи, т.е. колко струва съответната пенсионна система, какъв е действителният размер на пенсията, която човек получава, и на каква възраст може да се излезе в пенсия.

На каква възраст се пенсионират в различните европейски държави? А в България?

Най-дълго работят нидерландците. За пенсия от системата на общественото осигуряване е необходимо кандидатът да е навършил 66 години. Но повечето хора спират да работят по-рано и се пенсионират още на 63. И в Германия много хора се пенсионират на 63, макар че официалната пенсионна възраст за момента възлиза на 63 години и 8 месеца. При това възрастта за излизане в пенсия се вдига постоянно в зависимост от годината на раждане с по няколко месеца.

Болшинството италианци се пенсионират на около 62-годишна възраст, макар че би трябвало да работят до 64, гърците излизат в пенсия на около 60, а французите – на около 61. 

В България право на пенсия за осигурителен стаж и възраст през 2022 година се е придобивало при навършени 61 години и 10 месеца и наличие на осигурителен стаж от 36 години и 2 месеца за жените. За мъжете са се изисквали навършени 64 години и 5 месеца и осигурителен стаж от 39 години и 2 месеца. И в България пенсионната възраст постепенно се повишава.

В редица държави отделните браншови и колективни споразумения предвиждат различни изключения. Действителната и обичайната възраст за пенсиониране обаче не се различават толкова много. Редица държави ще увеличат пенсионната възраст през следващите години. Във Франция тя все още е сравнително ниска, но дори и там трябва да сте плащали почти 42 години вноски, за да можете да се пенсионирате на 62 години без никакви удръжки, обяснява Куайсер.

Нидерландците получават средно 89% от последната си нетна заплата 

Колко всъщност получават пенсионерите в Европа? От ОИСР сравняват така наречения “нетен коефициент на заместване”, т.е. каква част от последния нетен доход получават хората след пенсиониране. Пенсиите на нидерландците се равняват на 89% от последната им нетна заплата. Тези на гърците – отговарят на 84% от последната заплата, при италианците този процент е 82 на сто, при французите - 74%. Германските пенсионери получават малко повече от половината (53%). Литовците получават още по-малко (31%). По данни на ОИСР към 2020 година българите са получавали 74% от нетната си заплата. Според НОИ обаче към 2021 година нетният коефициент на заместване в България е бил едва 59.2%.

Къде получават “най-добрите” пенсии?

Моника Куайсер казва: “Ако се вземе за основа критерият "най-добра пенсия", то със сигурност има някои южноевропейски страни, които все още гарантират сравнително висок коефициент на заместване”. Но точно тези страни отделят и значително по-голям дял от брутния си вътрешен продукт за пенсии. Пари, които липсват в други сфери.

Италия и Гърция изразходват почти 16% от БВП за пенсии, Франция - 13,4%, а Германия - 10,4%. За разлика от тях Нидерландия изразходва едва 5%, а Ирландия - само 3%. Въпреки това всеки, който е живял или работил в Нидерландия от 15-тата си година нататък, получава минимална пенсия в размер на 1218 евро. Много отрасли са задължени да предлагат и фирмени пенсии. В Нидерландия обаче възрастта за пенсиониране също се повишава.

Смесени системи с няколко различни стълба на финансиране, каквито има в Нидерландия, съществуват също така в Дания и Швеция и функционират добре, смята Куайсер. Германската система също не е лоша, “но Германия е изправена пред сериозно застаряване на обществото”, което създава проблеми.

От dw.com

Източник/ци: Къде в Европа се взима най-добра пенсия и на колко години - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!