САЩ затягат обръча около NEXO!

Щатски прокурори удариха аналогична борса заради преводи от руската Hydra Market, която е плащала и на NEXO. Собственикът е арестуван във Флорида

Сериозните проблеми за родните криптофараони от NEXO, очевидно тепърва започват в САЩ. След като тази нощ от компанията разпространиха изявление, че са се споразумели с регулаторите зад океана да заплатят глоба от 45 милиона долара и едва ли не с този акт всички разследвания против тях приключвали, истината, очаквано, се оказва много по-различна.

Видно от официалното прессъобщение на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, NEXO действително е приела доброволно да заплати глоба заради незаконната си дейност там, но не само не е била амнистирана, но и се е сдобила с окончателна забрана да предлага нерегистрирания си кредитен продукт за всички американски инвеститори.

„Обвинихме Nexo, че не е регистрирала своя продукт за крипто кредитиране на дребно, преди да го предложи на обществеността, заобикаляйки основните изисквания за оповестяване, предназначени да защитят инвеститорите“, посочва председателят на регулатора Гари Генслер.

И продължава – „Там, където крипто компаниите не се съобразяват, ще продължим да следваме фактите и закона, за да ги държим отговорни. В този случай, наред с други действия, Nexo прекратява нерегистрирания си кредитен продукт за всички американски инвеститори“.

Официалното съобщение Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ

Така че тази административна процедура не само не слага край на проблемите на Антони Тренчев и компания в САЩ, а със сигурност е само началото на други действия на американските правораздавателни органи. Това е така, защото само преди ден стана ясно, че щатски прокурори са предприели наказателни действия против собственика на аналогичната на NEXO криптоборса Віtzlаtо, внимание, заради получени транзакции от дapĸнeт плaтфopмaтa Нуdrа Маrkеt, базирана в Русия.

Припомняме, че прокуратурата, ДАНС и британските агенти, които удариха NEXO в България, вече установиха цели 23 незаконни превода от същата руска бopcaтa и от свързаната с нея Garantex, директно към NEXO, и то в нарушение на наложените от САЩ санкции на тези руски платформи.

„Удapът cpeщy Віtzlаtо e нaй-знaчимoтo дeйcтвиe нa aмepиĸaнcĸитe влacти cpeщy ĸpиптo ĸpиминaлнa мpeжa дo нacтoящия мoмeнт“, посочва зaм.-глaвният пpoĸypop Лизa Moнaĸo в официалното съобщение на Министерството на правосъдието на САЩ, а колегата й Бреон Пийс – прокурор в Ню Йорк продължава, че „Институциите, които търгуват с криптовалута, не са над закона и техните собственици не са извън нашия обсег.

Віtzlаtо се е продал на престъпници като борса за криптовалути без въпроси и в резултат на това е реализирал депозити на стойност стотици милиони долари. Подсъдимият (руският гражданин Анатолий Легкодимов – бел.ред.) сега плаща цената за зловредната роля, която компанията му изигра в екосистемата на криптовалутите“.

Съобщението на Министерство на правосъдието на САЩ за Bitzlato

В съобщението на Министерството на правосъдието на САЩ се посочва също, че „Bitzlato се е превърнал в убежище за приходи от престъпна дейност и средства, предназначени за използване в престъпна дейност. Най-големият контрагент на Bitzlato в транзакциите с криптовалута беше Hydra Market (Hydra), анонимен, незаконен онлайн пазар за наркотици, открадната финансова информация, измамни документи за самоличност и услуги за пране на пари, който беше най-големият и най-дълго работещ пазар в тъмната мрежа в света“.

„ФБР ще продължи да преследва лица, които се опитват да маскират престъпната си дейност зад клавиатури и да използват средства като криптовалута, за да избегнат правоприлагането", заявява и заместник-директорът на ФБР Брайън Търнър. „Ние, заедно с нашите федерални и международни партньори, ще работим неуморно, за да разрушим и разрушим тези видове престъпни начинания. Днешният арест трябва да послужи като напомняне, че ФБР ще наложи риск и последствия на тези, които се занимават с тези дейности“.

Акцията на ФБР и щатските прокурори, довела до арестуването на Легкодимов във Флорида е била проведена в сътрудничество с Франция, Испания, Португалия и Кипър, а вчера при изслушването си в Правната комисия на парламента, главният прокурор Иван Гешев заяви: „Категорично са разкрити директни транзакции от руска борса за търговия към криптобанката NEXO, което е заобикаляне на санкциите срещу Русия. Както и има сведения за координация между NEXO и ирански терористични - има две директни транзакции към акаунт, ползван от свързан с „Хамас“, Махмуд Мохамед“.

Така че, преди да започнат да се радват на „историческото споразумение“ на NEXO в САЩ (както сам го определя укриващият се извън страната Антони Тренчев), е добре родните глашатаи на криптопирамидата от кръга „Капитал“ и политическите им проксита от ПП и ДБ, да си припомнят тези факти. И да разберат, че когато има данни за пране на руски  наркопари или трансфери на ислямски терористи, нито ФБР, нито британската агенция за борба с престъпността или пък българските правораздавателни органи, ще си затворят очите.

Източник/ци: САЩ затягат обръча около NEXO!

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!