Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министър Стоянов: Статията в "Ди Велт" е признание за престъпление. Абсурдно е да се твърди, че Корнелия Нинова не е знаела, че изнасяме оръжие за Украйна

За мен това е признание за престъпление. Има решение на парламента за неизнасяне на оръжие за Украйна, а те реализират таен план за неговото заобикаляне?", зачуди се министърът на икономиката Никола Стоянов по време на отчетната си пресконференция днес. Така той коментира статията в авторитетния германски вестник "Ди Велт", в която се твърди, че в началото на войната в Украйна тогавашният премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев са реализирали таен план за доставки на оръжия и гориво за Киев.

Стоянов изрично отбеляза, че няма как да има таен износ на оръжие, зад гърба на министъра на икономиката - в случая Корнелия Нинова. Той повтори, че износът за Полша се е увеличил рязко през 2022 г. спрямо 2021 г. През първите три месеца на годината, когато е управлявал кабинетът на Кирил Петков са одобрени 2 пъти повече сделки, отколкото през последните три месеца на същата година, когато управлява служебният кабинет. "Абсурдно е да се твърди, че министърът не знае какво се случва", повтори няколко пъти той.

Министърът на икономиката си писа висока оценка за работата, като изтъкна като най-сериозни свои постижения свалянето на цените на бензина и дизела, както и овладяването на инфлацията. "Когато дойдохме на власт, цената на дизела беше 3.50 лв. за литър, а сега е 2.93 лв. Бензинът беше 3.34 лв./литър, а сега е 2.95 лв. И причината не е само международната конюктура, както се опитват някои да внушат", смята той. Стоянов показа графики как в други държави в ЕС спадът на цените на горивата за същия период е много по-малък. "При нас намалението е толкова голямо, защото цените са били прекалено високи", смята той.

Стоянов отбеляза, че винаги е имал резерви по отношение на отстъпката от 25 стотинки на литър бензин, въведена по време на правителството на Кирил Петков, но пък отмяната й от депутатите преди да са одобрени нови мерки за подпомагане на населението също било грешка. "На практика с тази мярка тогава е стимулирано търсенето, т.е. високата печалба на петролните фирми", смята той.

"ЛУКойл Нефтохим" вече са внесли обещаните 90 млн. лв. в бюджета и затова още следващата седмица Стоянов ще предложи МС да одобри мерки за подпомагане на населението - поемане на 40% от цената на картата за градския транспорт за пенсионерите, 70% - за учениците и безплатно пътуване на децата до 10 години.

На фона на рязкото покачване на цените на основни стоки у нас, Стоянов се похвали и с овладяването на инфлацията. "Вярното е, че хората още не го усещат, но все пак цените вече растат, което е положителна тенденция", каза той.

Източник/ци: Министър Стоянов: Статията в "Ди Велт" е признание за престъпление. Абсурдно е да се твърди, че Корнелия Нинова не е знаела, че изнасяме оръжие за Украйна | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!