Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Първата жертва на „певеца“ Пандзери - счетоводителката му в Милано


Моника Росана Белини (в дясно) дължи шеметната си кариера на нейния земляк от Бергамо Антонио Пандзери, който я бил взел под крилото си, докато бил бос на левицата и на синдикатите в Милано и цялата област Ломбардия.

Моника Росана Белини е бизнес-консултант и одитор на италианската левица

Обгрижвала е над 80 големи компании, била е шеф на отдел финанси в 12 общини

Белини е обвинена в пране на пари чрез подставени фирми в чужбина

Падна първата жертва на “пропелия” пред брюкселските магистрати бивш евродепутат от италианската левица и тартор на тресящия Европарламента корупционен скандал “Катаргейт” - Антонио Пандзери. Става въпрос за неговата бизнес-консултантка в Милано Моника Росана Белини, която бе арестувана в сряда от агенти на Финансовата гвардия на Италия по обвинения в съучастие в престъпно сдружение, корупция и пране на пари. Те са є повдигнати от прокуратурата на Белгия, която е издала изпълнената стриктно от Италия международна заповед за задържането на маститата финансистка.

Според вестниците на Апенините, екипът на разследващия “Катаргейт” съдия-следовател Мишел Клез е убеден, че Моника Росана Белини е създала през последните години мрежа от корпоративни структури, през които да “претака” получените от Антонио Пандзери и аверите му тлъсти рушвети от Катар и Мароко за защита на техните интереси в институциите на ЕС. Сред тези компании белгийските магистрати открояват регистрираното в Милано в края на 2018-та ООД “Equality Consultancy”. Интересното е, че в него мажоритарен собственик е бащата на Франческо Джорджи - закопчания асистент на Пандзери и гадже на арестуваната и хвърлена зад решетките бивша зам.- шефка на Европарламента Ева Кайли. Година по-късно Белини и семейство Джорджи били регистрирали подобна финансова фирма и в Естония, през която също започнали да перат корупционни пари. Официално споменатите две компании, както и няколко други подобни фирми, били създадени с цел да “развиват” връзките между неправителствени организации, предприятия и “контрагенти в трети страни” в сектора на човешките права - предмета на дейност на НПО-то на Пандзери в Брюксел “Fight Imunity”, чрез което италианецът плетял далаверите си за милиони.

В информационните си карета за 56 годишната Моника Росана Белини медиите на Апенините подчертават, че нейната счетоводна фирма е “топ-консултант” и одитор на над 80 големи общински и държавни компании, свързани с левицата. Сред тях са дружествата към кметството в Милано за управление на градския транспорт, на спортните дейности на територията на града, на аптечното предприятие, на местната борса за плодове и зеленчуци, която е най-голямата в страната и др. Тачената специалистка била също така синдик на две изключително важни поделения на националния енергиен гигант Eni - компанията за експлоатация на петролните залежи в Ангола и тази за производство и дистрибуция на гориво за тежкотоварни автомобили. Както пише в. “Република”, освен всичките си високодоходни ангажименти в изредените мощни предприятия, дамата е и “колекционер на кресла” на общински шеф. Ами през годините тя е била завеждаща финансово-бюджетните отдели на 12 от управляваните от левицата предградия и крайни квартали на Милано.

Медиите на Апенините твърдят единодушно, че Моника Росана Белини дължи шеметната си кариера на нейния земляк от Бергамо Антонио Пандзери. Той я бил взел под крилото си, докато бил бос на левицата и на синдикатите в Милано и цялата област Ломбардия. А тя пък била започнала да води неговото счетоводство и по-късно това на дъщерята-адвокат Силвия Пандзери.

Очаква се до края на месеца съдът в Милано да вземе решение по другото искане на Мишел Клез и магистратите му - намиращата се в момента под домашен арест Моника Белини да бъде екстрадирана в Брюксел.

Източник/ци: Първата жертва на „певеца“ Пандзери - счетоводителката му в Милано - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!