Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Конституционалисти: Президентът Радев трябва да разпусне ВЕДНАГА парламента

Президентът Румен Радев трябва да разпусне ВЕДНАГА парламента, след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство не успя. 

Това коментираха пред Епицентър.бг  трима конституционалисти, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви днес, че в понеделник връща като неизпълнен третия проучвателен мандат за кабинет. А президентът обяви, че ще я приеме във вторник. 

Двама от тях не пожелаха да бъдат назовани, третият е Георги Марков, чието интервю четете по-долу 

Конституцията не дава конкретен срок кога да бъде разпуснат парламентът, но се подразбира, че това би трябвало да е ВЕДНАГА, в рамките на 2-3 дни.

Защото чл. 99, ал 5 казва: "Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. (Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.) Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание." 

Според експертите по конституционно право, с които Епицентър.бг разговаря, президентът трябва да разпусне 48-ото Народно събрание и да насрочи нови парламентарни избори най-късно до края на следващата седмица. А това означава - до 29 януари. Те припомнят, че такава е била и досегашната практика в най-новата история на България. 

Радев не би могъл да мотивира продължаване на живота на този парламент с желание да се приемат определени закони, дори и толкова важни, като свързаните с Плана за възстановяване и устойчивост, защото по-голямата част от тях не са минали и на първо четене. Евентуалното удължаване живота на парламента би могло да бъде за дни, но в никакъв случай за седмици, камо ли месеци, категорични са конституционалистите. 

И ето точните им думи: "В Конституцията никъде не пише срок, затова трябва да се действа логически. А това означава, че президентът трябва да разпусне парламента ВЕДНАГА след връщането на третия мандат. В конституционното право, когато няма срок, действието се изпълнява ВЕДНАГА. Е, ако президентът е в чужбина, ясно е, че ще го изчакаме. Но ако третият мандат бъде върнат във вторник, в сряда, най-късно в четвъртък, Радев трябва да издаде указ за разпускане на парламента и назначаване на нови предсрочни парламентарни избори. В никакъв случай не може изкуствено да се удължава животът на парламента, за да се свърши каквото и да било - още по-малко приемане на нови закони. Не очакваме Радев публично да обвърже удължаването живота на парламента с приемането на нови закони, защото това е неконституционно. Президентът няма право на такава преценка. Радев просто трябва да насрочи дата на избори, Конституцията му казва - в двумесечен срок, и той трябва гледа това да е в неделя. Нищо повече!

Георги МАРКОВ: Парламентът не може повече да приема закони. До 2-3 дни след връщането на третия мандат Радев трябва да го разпусне

- Г-н Марков, колко време президентът може да държи парламента, след като във вторник третият мандат ще бъде върнат неизпълнен?

- Президентът ВЕДНАГА трябва да разпусне парламента и да назначи ново служебно правителство като насрочи дата за избори.

- Какво означава "веднага"?

- Веднага – не значи в същата минута, а в близките дни. Това е логиката на Конституцията и на конституционно решение № 20 от 1992 г. Още повече, че Радев управлява вече шест месеца страната и започна седми месец.

- Възможно ли е президентът да удължи живота на този парламент с мотива да бъдат приети някои закони?

- Може да го направи, но няма да е правилно. Освен това, първо, няма никаква гаранция, че парламентът ще ги приеме. И второ, не е редно президентът да поставя такива условия. А и при върнат трети мандат, президентът да казва на парламента какво да прави, не е в рамките на неговите правомощия. Ако трябва с нещо спешно да се заеме парламентът, то е да попълни състава на Конституционния съд с двама души. Но не го прави. Парламентът трябваше да избере нов Висш съдебен съвет откога, но не го прави. Очевидно е, че този парламент е изчерпан! И Радев трябва да го разпусне в рамките на няколко дни и да насрочи избори.

- Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене снощи законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор. Всички знаем, че законът е насочен срещу Иван Гешев. Възможно ли е неговото приемане докрай да бъде мотив на президента за удължаване живота на парламента?

- Не, разбира се! От гледна точка на върховенството на закона – най-важно е попълването на Конституционния съд в последните 2-3 дни живот на парламента, нищо повече, подчертавам! Това е работа за 1 час. Категорично следващата седмица Радев трябва да разпусне парламента и да насрочи избори. Това е! По-нататъчното шикалиране и играта с Конституцията е прекалена. Още повече, че този парламент имаше предостатъчно време да свърши, каквото трябваше.

Източник/ци: Конституционалисти: Президентът Радев трябва да разпусне ВЕДНАГА парламента

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!