Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИЗВЪНРЕДНО: МВР арестува боса на Nexo Коста Кънчев, крил се 7 дни на пъпа на София. Адвокатите на Прокопиев поеха защитата на NEXO


Босът на Nexo Коста Кънчев е бил локализиран и арестуван в жилище на централната софийска улица „Елин Пелин“ късно снощи, предаде Lupa.bg.

Районът бил блокиран от три микробуса на жандармерията и няколко патрулни полицейски автомобила. Очевидци твърдят, че живущи в кооперация над популярния ресторант „Под липите“ са вадени от домовете си, а тежковъоръжени и маскирани антимафиоти извършвали обиски на всички жилища.

Според запознати на този адрес дълги години е живял основателят на криптопирамидата Nexo Коста Кънчев. Впоследствие криптофараонът се преместил да живее в по-скъпо жилище, но запазил имота си, макар да го продал на трето лице.

Възможно е Коста Кънчев да се е укривал в жилището от седмица насам. Засега няма официално потвърждение за ареста на боса на Nexo.

Проверка на Lupa.bg: МВР още не дава информация за арест на шефа на NEXO

"Все още нямам информация за арест на шефа на "NEXО" Коста Кънчев на улица "Елин Пелин" снощи. Много вероятно е, да са извършвани само обиски. Дори да е имало арест, те няма да ни съобщат на този етап, защото това са все още оперативни действия."

Това казаха преди минути пред lupa.bg от пресцентъра на МВР, запитани за акцията снощи.

Много вероятно е снощи службите да са получили разрешение за обиск и изземване от дома на богаташа, за който не е ясно дали е бил там и е задържан.

Полицейска операция по залавянето на босът на Nexo Коста Кънчев тече в момента на територията на София, научи репортер на Lupa.bg. Според засега непотвърдена официално информация, той е бил локализиран и арестуван в жилище на централната софийска улица „Елин Пелин“.

Според запознати, на този адрес дълги години е живял основателят на криптопирамидата Nexo Коста Кънчев.

Впоследствие криптофараонът се преместил да живее в по-елитен дом, но запазил имота си, макар да го продал на трето лице.

Възможно е Коста Кънчев да се е укривал в жилището от седмица насам, макар че при акцията срещу офиса на дружеството миналата седмица да беше съобщено, че Кънчев е извън страната. Засега няма официално потвърждение за ареста на боса на Nexo.

Адвокатите на Прокопиев поеха защитата на NEXO

Адвокатите на медийния монополист и олигарх Иво Прокопиев официално са поели защитата на двама от четиримата, привлечени като обвиняеми, от криптопирамидата NEXO. Това научи „Труд News“ от източници от Софийския градски съд. Това е поредната връзка между олигархичния кръг „Капитал“ и ръководния екип на NEXO, който от миналия четвъртък е разследван за финансови престъпления, пране на пари, заобикаляне на санкциите срещу Русия и подпомагане на финансови транзакции на свързани с терористичната групировка „Хамас“ лица.

Съоснователят и управляващ партньор на криптобанката NEXO Калин Методиев и оперативният директор на разследваната компания Траян Николов са наели две неизвестни адвокатки от кантората „Доковска, Атанасов и съдружници“, съответно Иглика Василева и Деница Тодорова. Самата кантора е известна с двамата си основатели – Даниела Доковска и Георги Атанасов, както и с адвокат Ина Лулчева, понастоящем заместник-председател на Висшия адвокатски съвет.

Един от най-известните клиенти на Доковска и Атанасов в лично качество е именно олигархът Иво Прокопиев. Двамата му защитници са чести автори в изданията на медийния монополист. В „Капитал“ и „Дневник“ редовно има и хвалебствени статии за Доковска, която бе защитник на Иво Прокопиев по делото за приватизацията на държавния дял от 33% в енергийното дружество ЕВН. По същото дело Лулчева бе защитник на друг от подсъдимите – на бившия министър Трайчо Трайков. Преди десет години Лулчева бе адвокат и на избягалия в Украйна наркобос Евелин Банев - Брендо.

Самият Прокопиев винаги е имал интерес в бизнеса с производството и търговията с електрическа енергия. Адвокат Георги Атанасов пък защитава Галя и Иво Прокопиеви по делата по искове на КПКОНПИ за конфискация на активи и имоти за над 200 млн. лв. заради недоказан произход на средствата.

За момента топ-адвокатите от кантората не са пряко ангажирани по делото, вероятно и защото прокуратурата все още издирва двамата основни играчи в пирамидата NEXO – Антоний Тренчев и Коста Кънчев. Лесно е да се предположи, че със защита на двамата ще се заемат именно някои от триото адвокати – Доковска, Лулчева и Атанасов. Всъщност, Антоний Тренчев и Георги Атанасов се познават добре, тъй като политическата кариера на основателя на NEXO започна от партия Движение „България на гражданите“, а пък адвокатът бе председател на едноименното Сдружение „България на гражданите“. По-късно Георги Атанасов също влезе в политиката, но като член на ръководството на една от партиите на кръга „Капитал“ - тази на Христо Иванов. Оказа се, че 90% от даренията на „Да, България“ за последните парламентарни избори пък са направени от висшия мениджмънт на NEXO, като седем служители в един и същи ден, са дарили по 20 000 лв. от заплатите си за партията с председател Христо Иванов.

Политикът Георги Атанасов с партийния лидер Христо Иванов

Индикации, че адвокатите на Прокопиев са ангажирани със защитата на аферистите от NEXO бе дадена във вторник и сряда и от три медии, които често се оказват „добре информирани“ по дела, по които е ангажирана кантората на Доковска, Лулчева и Атанасов – БТВ, БНР и разбира се „Капитал“. Именно в трите медии се появи анонимна информация, че двама от четиримата обвиняеми по разследването NEXO са обжалвали паричните гаранции в размер от по 1 млн. лв.

Проверка в Софийския градски съд установи, че това действително е така – Калин Методиев е поискал чрез адвокат Иглика Василева намаляване на паричната гаранция и отмяна на забраната да пътува в чужбина. Чрез адвокат Деница Тодорова Траян Николов е поискал само намаляване на гаранцията, но е пропуснал да иска отмяна на забраната да напуска страната.

Очакванията са СГС да се произнесе по искането на адвокатите на Методиев и Николов следващата седмица. Отсега е ясно, че разследващите ще имат сериозни перипетии с оглед на факта, че повечето от съдиите от градския съд, както и от Апелативен съд-София, са членове на Съюза на съдиите в България  - политическото прокси на олигархичния кръг „Капитал“ в съдебната система. Почти е сигурно, че ако делото попадне при съдия от политизирания съдийски съюз, който от години е промотиран в медиите на Прокопиев, то паричните гаранции на двама от четиримата обвиняеми може да бъдат не просто намалени, а изцяло отменени.

Източник: trud.bg

Източник/ци: ИЗВЪНРЕДНО: МВР арестува боса на Nexo Коста Кънчев, крил се 7 дни на пъпа на София - Narod.bg

Проверка на Lupa.bg: МВР още не дава информация за арест на шефа на NEXO - Lupa BG

Адвокатите на Прокопиев поеха защитата на NEXO | SvobodnoSlovo.eu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!