Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: Ето го кабинета на БСП: Корнелия взима МВР, ГЕРБ изпада, ДПС влиза – готви се петорна коалиция

Вариантът за кабинет, с който Корнелия Нинова ще се опита да реализира третия мандат, вече е ясен! Брилянтен източник на Narod.bg от върховете на властта потвърди за най-екзотичния слух, лансиран днес – че БСП е готово с най-важните имена, които да бъдат лансирани в проектоправителството, което реално ще представлява петорна коалиция на БСП, ДПС, БВ, ДБ и ПП.

Добрата новина е, че във вече възможния кабинет ГЕРБ остава извън борда, лошата – че ДПС отново влиза във властта, коментира политикът пред Narod.bg. Другата изненада е, че засега няма фаворит за премиер.

Кой кой е в кабинета

Във вариант А лидерът на „Български възход“ Стефан Янев е спряган като премиер. Ако генералът не бъде лансиран за поста министър-председател, причината ще е в проучване в генералските среди, проведено от БСП депутата Атанас Зафиров, което показало, че Янев бил най-таченият военен министър до момента, затова и трябвало да остане като военен №1 и съответно вицепремиер.

По-скоро това ще са позициите на Стефан Янев, няма да е премиер, като гонената цел е в бъдещия кабинет да бъдат включени интересите на по-широк кръг властови фактори, в случая – на военните, обясни информаторът на Narod.bg.

Изненадващо е решението на приелата вчера мандата Корнелия Нинова въобще да не се състезава за премиерския пост. Лидерката на БСП вече подчерта, че министър-председател трябва да е личност, „равно отдалечена“ от всички подкрепящи идеята партии. Затова Корнела се е цанила за… вътрешен министър.

Според актуалния слух БСП ще получи още едно министерство – на труда и социалната политика, което ще бъде оглавено отново от Георги Гьоков, който бе на поста и в кабинета „Кирил Петков“.

В кабинет на БСП все пак трябвало да доминират социалистите, затова за Министерството на икономиката се гласял старият партиец Румен Гечев.

„Продължаваме промяната“ ще бъде приласкана да подкрепи такъв вариант на правителство с даването на Министерството на финансите на Асен Василев. За другия лидер – бившия премиер Кирил Петков, нямало договорен министерски пост, може би ще получи стола на заместник някъде по ведомствата.

Другият представител на ПП с отговорна позиция е Даниел Лорер, който трябвало да бъде възнаграден като дипломат №1, начело на Министерството на външните работи.

Хората на „Промяната“, обаче, поставили още едно изискване – ако правителство бъде съставено, то да избере за шеф на БНБ техния финансист и преподавател в Американския университет в Благоевград Андрей Гюров.

Претенциите на десните от ДБ пък трябвало да бъдат задоволени с Министерството на правосъдието за старата им дъвка „правосъдна реформа“.

За момента не било ясно с какви постове ще бъдат офертирани кукловодите от ДПС. Смята се, че Движението за права и свободи ще има поне няколко зам.-министри, сред които се спряга името на Петър Чобанов във Министерството на финансите.

Според информатора на Narod.bg Корнелия поставила условие на президента неговият съветник по вътрешна политика Николай Копринков да не участва в съставянето на списъка с потенциални министри в евентуалния кабинет, подчерта информаторът на Narod.bg.

Източник/ци: ПЪРВО в Narod.bg: Ето го кабинета на БСП: Корнелия взима МВР, ГЕРБ изпада, ДПС влиза – готви се петорна коалиция - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!