Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Знаел ли е Радев за аферата NEXO, когато нарече ПП "шарлатания"?

Радев няма как да не е бил уведомен и за срещата на Асен Василев с криптопредставителите

Не можем да допуснем обаче, че това е останало извън вниманието на българските служби, че ДАНС си е затворила очите и не е уведомила държавния глава за задаващията се тъмен облак върху имиджа на България.

Аферата NEXO, която взриви политическата система у нас и разбърка плановете на президента Радев за връчването на третия мандат, не е от вчера, макар че у нас избухна едва в четвъртък.

Въпросът е кой в България е знаел за нея, кой си е затварял очите и кой се е възползвал от мълчанието?

ДА СЕ ВЪРНЕМ НАЗАД В ИСТОРИЯТА НА NEXO ИЗМАМАТА

През 2021-а, само 3 години след основаването ѝ от българите Антон Тренчев и Коста Кънчев, NEXO, която оперира на територията на десетки държави в целия свят, попада в полезрението на американската правосъдна система.

През 2021 г. главният прокурор на Ню Йорк забранява на NEXO да отпуска кредити срещу криптовалути. Причината - няма разрешение за банкова дейност и подвежда клиентите си.
В осем американски щата са предприели същите действия срещу криптобанката NEXO с обвинения за незаконни операции и измами. 

ПУБЛИКАЦИИ В "КАПИТАЛ" РАЗКРИВАТ ЗА САНКЦИИТЕ НА САЩ СРЕЩУ NEXO

През август 2022 година във в. „Капитал” излизат публикации за санкците в САЩ срещу NEXO и за българското участие в схемата.
На 27. 09. 2022 заглавието на в. „Капитал” по темата е: „Ню Йорк съди NEXO по обвинение за измама, седем други щата предприемат действия срещу компанията". Изданиетопояснява, че Щатската прокуратура иска от криптобанката да върне на инвеститори парите, които е спечелила от депозитния си продукт.

Също през септември м.г. у нас е образувано досъдебното производство за данъчни престъпления, пране на пари и измами срещу Nexo.

В политическите среди в България това не довежда до никакъв ефект. 

Никой не насочва вниманието си върху факта - единият от българите е бивш депутат, майка му облича съпругата на президента, а в интернет-пространството са разпространяват снимки на президента с тази дама, чийто син в САЩ вече са обявили за криптоаферист.

Не можем да допуснем обаче, че това е останало извън вниманието на българските служби, че ДАНС си е затворила очите и не е уведомила държавния глава за задаващия се тъмен облак върху имиджа на България. 

РАДЕВ ОБЯВЯВА ПП ЗА ШАРЛАТАНИЯ СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕТО В САЩ 

На 15.12. 2022 г. от Албания, абсолютно изненадващо, президентът Радев обявява ПП за „шарлатания” като насочва гнева си върху бившия финансов министър Асен Василев. Поводът - бил казал, че Радев и Борисов се били срещали. „Обвинението” е твърде незначително, за да предизвика стоварването на президентският гняв върху цялата ПП - гняв  с последиците на мълния! Заради някакъв слух да зачеркнеш цяла партия, е малко странно! 

Значи нещо друго се е случило. Какво е то?

От изявленията на прокуратурата в четвъртък става ясно, че в България акцията срещу NEXO се случва по инициатива на американските и британските служби. Те се обръщат към българското държавно обвинение и определят съвместните си действия по разследването. Действията за започнала отдавна и са протичали в пълна секретност.

От свидетелски показания, оповестени от прокуратурата, разбираме за проведена преди половин година среща в Министерство на финансите, организирана от тогавашния министър на финансите Асен Василев, с представители на криптовалутите. Целта на срещата е била да се обсъди как в системата за разплащане БОРИКА да бъде интегрирана и криптовалута и как криптовалутата да бъде обменена в пари. Подобна обмяна обаче не е предвидена в действащото българско законодателство, изисква се и намесата на БНБ. А малко преди това се бе провалил опитът на ПП за овладяване на БНБ като се сложи техния кандидат Андрей Гюров начело на банковата институция, без да има необходимата компетенция за поста. 

АСЕН ВАСИЛЕВ БЪРЗА ДА ВЪВЕДЕ ОФИЦИАЛНО КРИПТОРАЗПЛАЩАНЕТО

Правителството на Кирил Петков падна от власт на 22 юни 2022 година, но от май месец се знаеше, че краят му е въпрос на дни. По това време вече главният прокурор на Ню Йорк е забранил на NEXO да отпуска кредити срещу криптовалути, последвано от санкции срещу компанията в още 8 щата.
Но в България, подчертавам, това убягва от публичния фокус.

Затова пък кръгът NEXO действа под булото на всеобщото мълчание. Вижда се, че Асен Всилев бърза за уреди официалното криптораплащане у нас, преди да изтече мандатът на правителството, в което той е финансов министър.

Допускаме и още нещо - президентът Радев е бил уведомен за санкциите на САЩ срещу NEXO. Обратното би било удар срещу професионализма на българските служби, а пък те, известно е, че работят в тясно сътрудничесто с партньорските. Не е възможно да не е чел и "Капитал", който неизменно стои на бюрото му

Радев няма как да не е бил уведомен и за срещата на Асен Василев с криптопредставителите, противното би било странно. Но също не реагира публично. Защо?

Международното разследване показва, че на българска почва кръгът около NEXO включва две партии, които са били във властта, широко медийно влияние, огромни средства и план за овладаване на държавата през нейните основни политически и финансови институции. Явно че схемата е била подготвяна отдавна, а нейната реализация започва с влизането на харвардците във властта, което пък се случи с безпрецедентната подкрепа на президента.   

ШАРЛАТАНИТЕ ПОДГОНЕНИ ОТ ПАРТНѝОРИТЕ НИ

Цяло лято Радев мълчи за всичко това и избухва срещу ПП едва в средата на декември 2022, когато вече за него е било ясно, че българската прокуратура се включва в разследването на служби от Великобритания, САЩ и други страни срещу NEXO. Светнала е червената му лампа, че подобни престъпления компрометират цели сектори и финансови инструменти, подкопавайки доверието в системата изобщо. Държавният глава вероятно е усетил, че след като на практика легитимира ПП и ги вкара във властта, от което те се възползваха пълномащабно, е възможно да му се наложи да отговаря за техните действия.  

И затова е побърал да се дистанцира от ПП, обявявайки ги за шарлатани - когато вече е бил наясно, че "любимците му" са качени на шейната от партньорите ни. 

Защото след като в САЩ разследването се поема от основния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс, известна с това, че не споделя политическите възгледи на Тръмп, можем да си представим мащаба на измамата от NEXO, основана от българския криптофараон Тренчев, имал обща компания с мандатоносителя на "Промяната", която Радев пък вкара във властта. Кръгът се затваря! 

И тук основният въпрос е защо след като Радев обяви ПП за шарлатани, не обясни на обществото мотивите си за тази тежка оценка?

Защо не осветли навреме схемите им?

Защо не предпази избирателите от заблудата да повярват в едни хора, за които политиката е средство единствено за лично облагодетелстване. 

Източник/ци: Знаел ли е Радев за аферата NEXO, когато нарече ПП "шарлатания"?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!