Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Грозев се похвали: В САЩ съм, не ме е страх

Издирваният от Русия български журналист Христо Грозев вече е в САЩ. Това обяви той пред Нова тв.

„В Лос Анджелис съм, току-що пристигнах. Има няколко събития, свързани с документалния филма „Навални”, който създадохме. Ще разберем дали ще е номиниран за „Оскар” до дни“, каза Грозев.

„Не се страхувам, тъй като свикнах с този начин на живот, поне от 2015 г. когато започнаха опитите за саботаж на нашата работа от страна на руското правителство, но не само – например и от Беларус”, каза Грозев.

Сега обаче рискът се е повишил значително, тъй като е включен в списъка с враговете на Русия.

В Австрия Грозев получавал охрана от държавата.

„В България една парламентарна сила предложи да бъда екстрадиран в Русия. Това е страшничко”, коментира журналистът.

Все пак потвърди, че е получил защита от България.

„Няколко дни не беше ясно дали държавата е готова да вземе позиция, която е конфронтационна спрямо Русия. Но представители на правоохранителните и специалните служби се свързаха с мен, очаквам да видя, след като се получи отговор от Русия.  Наистина видях сериозен опит от страна на нашите специални служби да координират с други служби по света моята безопасност. На този етап съм благодарен на страната”, каза Грозев.

Той каза, че не може да твърди, че в българския парламент има руски агенти. „В политически сили, които са извънпарламентарни – със сигурност, в българския икономически елит също са много. Има много присъстващи на територията на България руснаци, които са в тясна връзка с техните социални служби. Надявам се българските специални служби и контраразузнаването да имат поглед върху това”, каза журналистът.

„Когато преди година разследвахме една операция на ГРУ, по саботаж на разследването на ударения Боинг над Украйна през 2014 г. в телефонните разговори на генерала, който се занимаваше със саботаж на разследването, имаше и български телефонни номера. За част от тези контакти имаме хипотеза, може би в близките дни ще публикуваме разследване”, каза Грозев.

Опасна игра: Христо Грозев сам се разкрива не като журналист, а като шпионин

Източник/ци: Грозев се похвали: В САЩ съм, не ме е страх – О Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!